Путін відкриває новий фронт проти Заходу — The Telegraph
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін відкриває новий фронт проти Заходу — The Telegraph

Путін відкриває новий фронт проти Заходу — The Telegraph
Джерело:  online.ua

Стратегічною метою Володимира Путіна є виявлення слабких місць НАТО та його подальша дестабілізація. Наразі під загрозою найслабший фланг НАТО – Балкани.

Джерело: The Telegraph

РФ прагне дестабілізувати НАТО

Доктор Івана Страднер у своїй колонці для The Telegraph пише, що саме на Балканах лежить найслабший фланг НАТО, що є сприятливою мішенню для амбіцій Росії.

Минулого тижня відбулося одне з найгірших протистоянь з часу проголошення незалежності Косово в 2008 році.

Десятки озброєних етнічних сербів напали на поліцію на півночі Косова та забарикадувалися в православній церкві. Внаслідок інциденту загинув один поліцейський і троє нападників.

Лідери Косово назвали це терактом. Президент Сербії Александар Вучич заперечив будь-яку причетність, поскаржившись послу Росії в Сербії, що прем'єр-міністр Косово Альбін Курті проводить «жорстоку етнічну чистку» за підтримки Заходу.

Страднер підкреслює, що ця ескалація – мрія Москви.

Сербія та Росія місяцями готували сербів до ескалації в Косово, розпалюючи напруженість на Балканах, щоб відвернути Захід від його війни в Україні, - пише науковиця.

Як РФ розпалює ворожнечу на Балканах

Росія заполонила інформаційний простір пропагандою, яка повторює старі твердження про те, що Косово належить Сербії. Один із пропагандистських матеріалів стверджував, що Велика Британія готує там війну.

Росія швидко скористалася цим інцидентом: російський речник заявив, що «додатковий тиск Заходу» ставить «весь Балканський регіон на небезпечну межу».

Путін знає, що йому не потрібно надсилати військові сили на Балкани – він може використати гібридну війну, щоб дестабілізувати регіон і відновити Росію як єдиного надійного учасника переговорів у конфлікті. Цей план досягає трьох цілей: відволікти Захід від України, зміцнити позиції Москви в регіоні та дати Путіну важелі впливу на західні держави, якщо вони хочуть утриматися від ескалації конфлікту в регіоні.

Від цього виграє і Сербія. Кінцевою метою Вучича є утримання влади, а криза в Косово допомагає йому відвернути увагу від власних внутрішньополітичних проблем і підвищити підтримку майбутніх виборів.

НАТО оголосило, що посилює присутність своїх військ у Косово, але, за словами Страднер, воно має робити більше і швидше, щоб придушити насильство та застерегти Росію та Сербію.

Через три десятиліття після кривавого розпаду Югославії етнічна напруженість на Балканах ніколи не зникла. Незважаючи на загальну військову перевагу НАТО, у нього слабкі позиції на Балканах, і Росія продовжує перемагати його там.

Читайте також:

  • CША б'ють на сполох через безпрецедентне розгортання армії Сербії біля кордону з Косовом

  • У Косово оголосили спецоперацію після нападу озброєних людей на поліцейських

  • Президент Сербії пов'язав контрнаступ ЗСУ з планами Косова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?