Путін взимку може використати "гібридний" сценарій постачання газу
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін взимку може використати "гібридний" сценарій постачання газу

Путін взимку може використати "гібридний" сценарій постачання газу
Джерело:  online.ua

Генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон попередив, що взимку команда очільника Кремля Володимира Путіна може вдатися до дій, які підірвуть надійність української ГТС. За його словами, насамперед йдеться про "гібридний сценарій" постачання газу.

Джерело: AtlanticCouncil

До яких загроз готуватися Україні

Чиновник звернув увагу на те, що Україна інвестує в газотранспортну інфраструктуру й робить усе можливе, щоб гарантувати безперебійні постачання газу в Європу. Щоб створити запаси газу - використовують ГТС. З метою задоволення власних потреб до початку опалювального сезону мають намір закачати 19 мільйонів кубометрів газу.

"Гендиректор компанії пояснив, що "гібридний" сценарій, яким Кремль може скористатися вже взимку, негативно позначиться на надійності української ГТС. Він уточнив, що домовленості на транзит газу між Україною та Росією укладені за принципом "качай або плати", - йдеться в повідомленні.

За словами Макогона, це означає, що офіційна Москва повинна прокачувати певні обсяги газу. У разі їх відсутності команда Володимира Путіна зобов'язана платити гроші.

"Однак ми більше зацікавлені у частині "качай" цього контракту. Адже нам треба, аби газ йшов (по трубі – ред.). ГТС повинна завжди бути наповненою", – підкреслив український чиновник.

Як уже згадувалося раніше, оператор ГТС України пропонував на аукціоні збільшити транзитні потужності у жовтні 2021 року, однак російський монополіст "Газпром" від цієї пропозиції відмовився.

Окрім того, нещодавно команда Володимира Путіна "пояснила" Білому дому, як зберегти транзит газу через Україну. За словами Кремля, він нібито готовий виконувати свої зобов'язання щодо постачання газу в Європу, але там повинні спочатку його купити.

Читайте також:

  • Держдеп США вимагає в Росії наростити поставки газу через Україну.

  • В США затвердили нові санкції проти Північного потоку-2 та Росії.

  • Вітренко розповів, скільки часу займе запуск “Північного потоку-2”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?