Путіна можна було зупинити. У Чехії визнали помилку Заходу щодо України
Категорія
Політика
Дата публікації

Путіна можна було зупинити. У Чехії визнали помилку Заходу щодо України

Чехія

У Чехії визнали помилку Заходу щодо відмови зупиняти агресію Москви проти України після анексії Криму.

Захід міг завадити масштабному вторгненю армії РФ в Україну

За словами спікера Палати депутатів парламенту Чехії Маркети Пекарової Адамової, відмова світової спільноти від тиску на Росію після анексії Криму у 2014 році була помилковою.

Маю сказати, що зараз я вважаю, що ми однозначно ухвалили неправильне рішення не тиснути на Росію, оскільки наша відповідь була недостатньою. І я майже впевнена, що тепер не лише я, а й інші лідери добре знають, що це була помилка, - зазначає депутат чеського парламенту.

За її словами, ще у 2014 році було зрозуміло, що Кремль не зупиниться після анексії Криму.

Наш попередній міністр закордонних справ Карел Шварценберг, здається, у 2014 році, отже, невдовзі після анексії та окупації Криму, сказав, що Крим був для Росії лише початком, і вони продовжать, саме в Україні, і ми повинні зробити все можливе, щоб їх зупинити. Але це був один із голосів, а більшість голосів були лише за певні санкції, але цього було недостатньо. І для Росії це, звичайно, виглядало як слабкість, і тому вони вирішили зробити те, що вони зробили, те, що вони досі роблять, - підкреслює Маркета Пекарова.

Що відомо про проведення саміту Кримської платформи у Чехії

За словами Маркети Пекарової Адамової, основа мета саміту Кримської платформи, яка цього проходитиме у Празі, зібрати всіх спікерів парламентів і представників їхніх країн.

Я вважаю, що це має велике символічне значення як для Росії, так і для українців. Для Росії – що ми залишаємося єдиними. І водночас для українців – що ми з Україною і наша підтримка непохитна, - пояснює чеський політик.

Вона наголосила, що Крим є частиною України, тому потрібно ще раз голосно заявити, що "ми дотримуємося міжнародного права і жодних змін у цьому немає". 

Говорячи про найбільш реалістичний сценарій звільнення Криму, спікерка сказала, що "перш за все треба, щоб Україна виграла війну". 

Я абсолютно впевнена, що це перший крок до цього, треба виграти у війні, а потім мати можливість деокупувати також Кримський півострів, як і усі українські території, - зазначила Пекарова Адамова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?