Рада обрала першого віцеспікера більшістю голосів
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада обрала першого віцеспікера більшістю голосів

Рада обрала першого віцеспікера більшістю голосів
Джерело:  online.ua

Верховна Рада обрала обрала голову партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка першим віцеспікером. Обговорення питання про призначення першого заступника голови ВР почалося ще 8 жовтня. Корнієнко обігнав у рейтинговому голосуванні представницю Євросолідарністі Софію Федину, зважаючи на це, його кандидатура була запропонована на затвердження Раді. 

Джерело: засідання ВРУ

"За" проголосували 256 нардепів, "проти" – 4, "утрималися" – 80.

Голосування за фракціями:

  • Слуга народу – 222 голоси

  • Партія “За майбутнє” – 13 голосів

  • “Довіра” – 17 голосів

  • Позафракційні – 4 голоси

Корнієнко змінив на посаді першого віцеспікера Руслана Стефанчука, обраного спікером Ради.

До призначення Корнієнко був головою підкомітету з питань організації державної влади, місцевого самоуправління, регіонального розвитку і містобудування.

Що відомо про Олександра Корнієнка

Новообраний віцеспікер має технічну освіту, навчався у Київському Політесі. Додаткова освіта - Вісбаденська академія психотерапії у Німеччині. Він був солістом у музичному гурті, продюсером та бізнес-тренером, а його скандальний вислів "сосна корабельна" став справжнім мемом.

Активний учасник студентського протестного руху під час Помаранчевої революції. Включений в список українських фізичних осіб, проти яких російським урядом введено санкції.

Нагадаємо, після того, як більшістю голосів відсторонили від посади попереднього спікера Дмитра Разумкова, на його пост тимчасово був обраний Руслан Стефанчук, відповідне рішення підтримав 261 депутат.

Разумкова його однопартійці звинуватили в тому, що він не підтримував президентської позиції з багатьох питань, хоча 2019 року балотувався до Ради саме як "слуга народу".

Скандали навколо першого віцеспікера Олександра Корнієнка

У мережі з’являлась інформація про звинувачення Олександра Корнієнка у сексизмі. Зокрема, йдеться про обговорення ним і ще одним представником партії Слуга народу, Давидом Арахамією зовнішності Ірини Аллахвердієвої. Як з’ясувалось згодом, обговорювали вони не Ірину Аллахвердієву, а Тетяну Домбровську.

Також Крнієнко у 2019 році був замішаний у скандал довкола Держкіно. Представники української кіноіндустрії написали відкритого листа до прем'єр-міністра, міністра культури, та голови Нацагентства з питань держслужби з вимогою звільнити Олександра Корнієнка з Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Причиною називали упереджене ставлення до кандидатури Юлії Сінькевич на посаду голови Держкіно.

Обов'язки першого заступника голови ВР

 Нагадаємо, згідно з офіційним Розпорядженням про розподіл обов'язків з питання виконання окремих повноважень, перший заступник голови ВР, крім іншого:

“Веде організаційну та іншу роботу з питань взаємодії Ради з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, організовує розробку проєкту кошторису Ради, а також роботу з питань здійснення Радою та її органами законопроектної діяльності, законодавчої процедури та контрольних функцій”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?