Рада підтримала вирішальну роль міжнародних експертів у перезапуску ВККС
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада підтримала вирішальну роль міжнародних експертів у перезапуску ВККС

Рада підтримала вирішальну роль міжнародних експертів у перезапуску ВККС
Джерело:  online.ua

29 червня парламент України ухвалив законопроєкт №3711-Д, який передбачає зміни до Закону "Про судоустрій і статус судді", відповідно до якого планується перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів за вирішальної ролі міжнародних експертів.

Джерело: Фейсбук-сторінка Центру протидії корупції

Рада відвела міжнародним експертам вірішальну роль у перезапуску ВККС

Варто звернути увагу на те, що "за" ухвалення закононопроєкту висловилось 293 народних обранця, виступили "проти" – 20, утримались – 26.

Зокрема, підтримали редакцію законопроєкту із запропонованими поправками 217 депутатів від "Слуги народу", 22 – від "Європейської солідарності", 15 – від "Голосу", 19 – від "Довіри" та 13 обранців фракції "За майбутнє".

Що також важливо розуміти, взагалі не дали голосів на підтримку закону фракції "Батьківщина" та "ОПЗЖ", а також нардепи Дубінський, Бужанський, Куницький, Герега та інші.

Законопроєкт, який підтримав український парламент, передбачає, що членів ВККС буде відбирати конкурсна комісія з 6 членів. Йдеться про трьох чинних суддів або суддів у відставці та трьох незалежних міжнародних експертів.

Окрім того, наголошується, що народні обранці ухвалили 453 поправку, яка передбачає, що міжнародні експерти матимуть вирішальний голос при відборі кандидата до ВККС.

Як уже знадувалося, раніше ухвалення цієї поправки вимагали громадські організації. "За" її внесення до законопроєкту проголосували 255 депутатів, попри те, що перед цим профільний комітет відхилив її. Однак під час засідання голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін закликав нардепів підтримати поправку.

"За оновлення ВККС ми боролись понад чотири роки і сьогодні отримали шанс нарешті сформувати таку ВККС, яка буде призначати чесних суддів та не покриватиме нечисть. Попередній склад ВККС протягнув негідників до Верховного Суду, успішно переатестував сотні упирів, серед яких судді Майдану, судді, що не можуть пояснити яким чином стали доларовими мільйонерами та порушують права людини. Нових членів ВККС буде відбирати конкурсна комісія з міжнародними експертами в складі. Саме в міжнародних експертів буде вирішальний голос", - прокоментували рішення Ради в ЦПК.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?