"Венеційка" знайшла спосіб вирішити проблему із суддями в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

"Венеційка" знайшла спосіб вирішити проблему із суддями в Україні

"Венеційка" знайшла спосіб вирішити проблему із суддями в Україні
Джерело:  online.ua

Очільник Венеційської комісії Джанні Букіккіо запропонував офіційному Києву надати міжнародним експертам вирішальну роль в Етичній раді - органі, що добиратиме членів Вищої ради правосуддя, попри те, що це не сподобається українським суддям.

Джерело: "ЄП"

"Венеційка" закликає українську владу створити Етичну раду

За словами Джанні Букіккіо, "Венеційка" підтримує націленість законопроєкту №5068 на реформування ВРП та залучення міжнародних фахівців до Етичної ради, наголосивши, що механізми з міжнародним компонентом дають можливість забезпечити об'єктивний підхід до вибору кандидатів або до покарань.

На його переконання, вкрай важливо, щоб голоси міжнародних експертів були вирішальними.

"Зокрема, Венеційська комісія рекомендує, щоб для ухвалення рішень Етичної ради за нього мали проголосувати щонайменше 4 з 6 її членів, з яких двоє - міжнародні експерти, а у разі розподілу голосів 3 на 3 голосування буде повторене і перевагу матиме група, що включає принаймні двох міжнародних експертів", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що переважна вага міжнародної складової також повинна бути у відбірковій комісії до ВККС - Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Цей підхід важко прийняти державі та суддям, але ми впевнені, що він необхідний. І я закликаю суддів бути терплячими та брати участь у процесі формування суспільної довіри. Необхідно боротися з лихом корупції, не створюючи при цьому нестабільності та ще більшої корупції", - зазначив Джанні Букіккіо.

Він також звернув увагу на те, що цей підхід відповідає КУ: до прикладу, перевірка відповідно до законопроєкту №5068 давала би рекомендацію іншим органам (включаючи ВРУ, судову владу, адвокатуру, університети тощо) звільнити відповідного члена, ОДНАК саме рішення залишатиметься за цими органами.

"Я би навіть сказав, що у разі, коли є чіткі ознаки, що національні та міжнародні члени ухвалюють однакові рішення – робота цього органу може бути припинена (достроково)", - наголосив президент "Венеційки".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?