Відсторонений глава КСУ прийняв нове скандальне рішення через указ Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Відсторонений глава КСУ прийняв нове скандальне рішення через указ Зеленського

Відсторонений глава КСУ прийняв нове скандальне рішення через указ Зеленського
Джерело:  online.ua

Відсторонений Олександр Тупицький рішуче пішов проти президента України Володимира Зеленського, який своїм указом скасував його призначення суддею КСУ. На 12 квітня він скликає спеціальне засідання КСУ.

Джерело: пресслужба КСУ

Розпорядження про проведення спеціального засідання Тупицький підписав ще 29 березня, через два дні після опублікування указу Зеленського. Важливо відзначити, що самого Тупицького в суд не пускають співробітники держохорони, оскільки згідно президентського указу у нього немає повноважень займати посаду судді.

 Тупицький скликає спеціальне засідання КСУ (фото розпорядження - facebook.com/ConstitutionalCourtofUkraine)

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ

Як відомо, 27 березня 2021 року Зеленський підписав указ, яким скасував призначення Тупицького суддею КСУ. Своїм указом глава української держави скасував указ президента-втікача Віктора Януковича, який призначив Тупицького на цю посаду в 2013 році. Також Зеленський скасував указ від 17 вересня 2013 року про призначення суддею КСУ Олександра Касмініна.

У документі пояснюється, що указ підписан з метою забезпечення дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України. В указі підкреслено, що узурпація влади в 2010 - 2014 роках Віктором Януковичем привела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини, а окремі судді Конституційного Суду України, призначені Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності і національної безпеки України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина.

Позиція Зеленського по КСУ

Зеленський вважає, що багато років Конституційний суд України - це державно-приватне партнерство, яким керують акціонери. Він обурений тим, що до цих пір в КСУ посади суддів займають "діти" президента-втікача Віктора Януковича, "племінники" колишнього президента України Петра Порошенка та "далекі родичі" Юлії Тимошенко. Зеленський впевнений, що цей склад суддів КСУ потрібно терміново поміняти. При цьому перезавантаження КСУ, на думку Зеленського, повинно початися з відставки голови Конституційного судуТупицького.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?