Рада прийняла антикорупційну стратегію України до 2025 року
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада прийняла антикорупційну стратегію України до 2025 року

Рада прийняла антикорупційну стратегію України до 2025 року
Джерело:  online.ua

Верховна Рада ухвалила Закон "Про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки". За документ проголосували 310 депутатів.

Джерело: ВРУ

Парламент ухвалив нову антикорупційну стратегію України

Метою законодавчого акта є досягнення суттєвого прогресу в запобіганні та протидії корупції, а також забезпечення злагодженості й системності антикорупційної діяльності усіх органів державної влади та органів місцевого самоврядування України.

Антикорупційна стратегія реалізується шляхом виконання відповідної державної антикорупційної програми, яка розробляється Національним агентством з питань запобігання корупції з урахуванням особливостей, встановлених законом, та затверджується Кабінетом Міністрів.

Очікується, що затвердження антикорупційної стратегії та її подальша належна імплементація дасть змогу знизити рівень корупції в Україні, зокрема шляхом усунення або мінімізації корупційних ризиків, зменшення кількості корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, зменшення корупційного досвіду громадян та бізнесу, збільшення кількості публічних службовців, громадян та бізнесу, які готові та фактично повідомляють про відомі їм випадки корупції, зниження толерантності публічних службовців, громадян та бізнесу до корупції.

Фото — rada.gov.ua

Основними здобутками стратегії є:

  • Антикорупційні реформи: підвищення спроможності антикорупційних органів та інструментів.

  • Секторальні заходи для зниження корупції: зміни в системі правосуддя, податковій та митній сферах, державному та приватному секторах економіки, будівництві, земельних відносинах та інфраструктурі, секторі оборони, медицині та соціальному захисті.

  • Збільшення прозорості і ефективності у взаємодії держави з громадянами та юридичними особами через цифровізацію адміністративних процесів.

  • Врегулювання прогалин, пов’язаних з притягненням осіб до відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Особливу увагу цей документ приділяє застосуванню цифрових інструментів для запобігання корупції — загалом їх передбачено понад 30.

Проте Верховна Рада не підтримала правку про те, що за відсутності керівника САП його повноваження буде здійснювати заступник. Це право так і залишилося за Генпрокурором. Також не буде в документі норми про відкритий конкурс на посаду Генерального прокурора та керівництва Нацполіції.

 Наступним кроком має стати розроблення Державної антикорупційної програми з конкретним переліком дій, спрямованих на реалізацію Стратегії, яку повинен прийняти Уряд.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?