Рада ухвалила податковий закон №5600. Що залишилося від "антиахметівського" законопроєкту
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада ухвалила податковий закон №5600. Що залишилося від "антиахметівського" законопроєкту

Рада ухвалила податковий закон №5600. Що залишилося від "антиахметівського" законопроєкту
Джерело:  online.ua

30 листопада Верхована Рада ухвалила в цілому податковий закон №5600, з тексту якого народні обранці прибрали правки на користь бізнесу олігарха Ріната Ахметова. Однак, варто зазначити, що у ньому з'явилися норми щодо бізнесу Юрія Косюка. Це рішення підтримали 255 депутатів.

Джерело: сайт ВРУ

Податковий закон №5600 – що зміниться для бізнесу

За ухвалення закону голосували "Слуга Народу", "За майбутнє" та групи "Довіра", а також 6 позафракційних нардепів. До слова, "ЄП" одноголосно була "проти", половина депутатів "Голосу" була проти, а інша – утрималася. "

В останній редакції народні обранці зберегли підвищення податкового навантаження на видобуток залізної руди. Окрім того, це документ вносить низку змін до Податкового кодексу України, зокрема до:

  •  системи оподаткування сільгоспвиробників та фермерів,

  • операцій з продажу нерухомості,

  • екологічного податку та акцизного податку.

Однак в цьому законопроекті є й низка норм, що стосуються середнього та дрібного бізнесу, а також фізичних осіб. До прикладу:

  • розширюються повноваження податкової на стягнення податкового боргу до стягнення безготівкових коштів з рахунків у банку, а також готівки, без звернення до суду, тобто, самостійно;

  • якщо підприємство за 30 днів від часу вручення податкової вимоги на суму понад 1 млн грн, контролюючий орган може через суд тимчасово обмежити виїзд керівника такої компанії за кордон;

  • контролюючі органи можуть розкривати місцевій владі інформацію про фізособи-боржників (зараз це можливе лише за юрособами), причому таке розкриття інформації не вважається порушенням закону про захист персональних даних;

  • збільшується строк непогашення боргу як підстави для звернення податкової до суду: з 30 до 240 календарних днів;

  • передбачається створення реєстру керівників компаній, які не сплачують чи не вчасно сплачують податки (компаній-боржників);

  • для фізосіб також передбачено оподаткування з продажу третього та подальших об'єктів нерухомості, за ставкою 18% від чистого доходу (ставка не діє на продаж нерухомості, отриманої у спадок) тощо.

Що важливо розуміти, розділ щодо оподаткування бізнесу Юрія Косюка містить зміни. У попередній версії зазначалося, що оподаткування його бізнесу зменшили. Наразі закон у стосунку до бізнесу Косюка містить дві правки, які можуть конфліктувати.

Не можна також не згадати про те, що ухвалення законопроєкту №5600 грубо порушує норми Податкового кодексу України. Так, в кодексі вказано, що одним з ключових принципів податкового законодавства України є його стабільність.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?