Рада ухвалила закон про англійську мову. Що він передбачає
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ухвалила закон про англійську мову. Що він передбачає

рада

Верховна Рада на засіданні 4 червня проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт № 9432 про застосування англійської мови в Україні.

Головні тези:

  • Закон про застосування англійської мови в Україні передбачає обов'язкове вивчення мови з дитячих садочків та на всіх рівнях освіти.
  • Документ унормовує застосування англійської мови в роботі державних органів, сферах освіти, транспорту, охорони здоров'я та інших галузях.
  • Законопроект передбачає транслювання фільмів англійською мовою у кінотеатрах та можливу компенсацію державою за їх перегляд.
  • Суспільний резонанс викликав вимогу збереження українського дубляжу фільмів, який було розглянуто в парламенті.
  • У листопаді 2023 року закон про англійську мову схвалили в першому читанні, виключивши норми про дублювання фільмів українською.

Що передбачає закон про англійську мову в Україні

Як повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк, документ підтримали 236 нардепів.

Проект пропонує закріпити статус англійської як однієї із мов міжнародного спілкування в Україні, оскільки наша країна має намір вступити у ЄС, а українці поки на недостатньому рівні володіють цією іноземною мовою.

Цей законопроект визначає категорії посад, кандидати на які повинні володіти англійською, унормовує особливості застосування її в роботі органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоров'я.

Законопроект передбачає вивчення англійської мови з дитячих садочків і на всіх рівнях здобуття освіти. Також він пропонує транслювати фільми англійською мовою у кінотеатрах, а у разі неокупності квитків держава компенсуватиме частину коштів закладам.

Додамо, що під час голосування була дискусія по правці №336, яку внесли за день до ухвалення закону. Вона передбачає бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів. Її підтримали 226 депутатів.

Що цьому передувало

28 червня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9432 про англійську мову, який ініціював президент Володимир Зеленський. Він викликав суспільний резонанс, оскільки передбачав збільшення частки фільмів мовою оригіналу і заміну дубляжу українськими субтитрами.

На сайті президента створили петицію з вимогою зберегти український дубляж, яка набрала понад 29 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних для розгляду.

20 липня Комітет вилучив із законопроєкту всі норми які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні та в кінопрокаті, зокрема про дубляж.

У листопаді 2023 року цей законопроєкт схвалили в першому читанні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?