Рада ввела штрафи за продаж ліків дітям після смерті школярки
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ввела штрафи за продаж ліків дітям після смерті школярки

Рада ввела штрафи за продаж ліків дітям після смерті школярки
Джерело:  online.ua

За ухвалення закону, який передбачає введення штрафів за продаж ліків дітям до 14 років проголосували 315 народних обранців. Йдеться про штраф на суму до 6 800 гривень, передбачений змінами до кодексу про адмінправопорушення в частині відповідальності за збут ліків малолітнім особам.

Джерело: вебпортал Ради

У випадку вчинення правопорушення без обтяжуючих обставин, фармацевтам світить від 3 400 до 5 100 гривень штрафу. Тут йдеться зокрема і про дистанційну реалізацію лікарського товару із застосуванням інформаційно-комунікаційних систем, тобто продаж через інтернет.

Якщо ж особі інкримінують повторне вчинення передбаченого змінами до КУпАП, то фармацевту світить трохи більший штраф - від 5 100 до 6 800 гривень.

 Двоє школярок з Боярки наковтались таблеток після відео в соцмережах. Одна не вижила

Ініціативу щодо внесення змін в Адміністративний кодекс висунули після резонансного випадку з отруєнням двох школярок великими дозами медпрепаратів у Боярці на Київщині. Одну з дівчат врятувати не вдалось. Після смерті дитини було відкрите кримінальне провадження за ст. 120 Кримінального кодексу (доведення до самогубства неповнолітніх осіб).

Згідно з даними слідства, дівчата подивилися в соцмережах відео із закликом спробувати медичний препарат. На перерві обоє вирушили в аптеку і придбали ліки, кожна з них проковтнула по 40 таблеток, це відбулось на території навчального закладу. Після прибуття “швидкої” медики змогли лише констатувати смерть одної з дівчаток. Іншу доставили в найближчу лікарню і згодом її вдалось врятувати.

Така велика кількість таблеток призвело до зупинки серця внаслідок різкого падіння артеріального тиску. Поліцейські наразі встановили провізорів, які зізналися у тому, що продали ліки дітям.

Нагадаємо, наприкінці вересня МОЗ оновило реєстр ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню. З жовтня набув чинності оновлений реєстр препаратів, вартість яких підлягає державному відшкодуванню. Йдеться про розширення програми «Доступні ліки». До програми увійшли лікарські засоби, які застосовують у лікуванні таких недуг, як діабет 1 типу, нецукровий діабет, розлади поведінки і психіки, епілепсія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?