Рада збереться на позачергове засідання для розгляду звернення до Конгресу США
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада збереться на позачергове засідання для розгляду звернення до Конгресу США

Рада збереться на позачергове засідання для розгляду звернення до Конгресу США
Джерело:  online.ua

Верховна Рада України може розглянути звернення до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО на позачерговому засіданні парламенту в четвер. Про це заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія на брифінгу в понеділок у Києві.

Джерело: “Інтерфакс”.

"Я думаю, що відбудеться, якщо спікер призначить", - зазначив Арахамія

Він нагадав, що позачергове засідання для прийняття звернення Ради до конгресу США ініціював народний депутат Олексій Гончаренко із фракції "Європейська солідарність", однак напередодні робочого візиту президента України Володимира Зеленського до США вирішили його розгляд відкласти.

"Я особисто попросив його (Гончаренка - ред) відкласти це питання до наступного сезону, тому що не зрозуміло було, які можуть бути результати нашого візиту до США. Наразі сезон вже настав і я не бачу перешкод, щоб цього не зробити", - розповів Арахамія.

Нагадаємо, в парламенті зареєстровано проект постанови про звернення Верховної Ради до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) (№ 5380).

Про те, що в четвер ймовірно відбудеться позачергова сесія Верховної Ради з цього питання, написав і її ініціатор, нардеп Олексій Гончаренко на своїй сторінці в Facebook.

“Подав підписи про проведення позачергового засідання щодо розгляду проекту Постанови про звернення до Конгресу щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA)”, - зазначив Гончаренко.

Також він пояснив, для чого депутатам голосувати за це звернення до Конгресу США.

“Наголошую, що статус MNNA не заважає Україні йти до НАТО. І голосування за мій проект звернення у Раді слугуватиме важливим сигналом для Росії і світу про наш цивілізаційний вибір. Також надання Україні статусу MNNA продемонструє Кремлю, що Україна є ключовим союзником США у Східній Європі”, - підкреслив депутат.

Що таке MNNA?

Основний союзник поза НАТО (англ. Major Non-NATO Ally або MNNA) — визначення уряду США, що характеризує виключно тісні стратегічні і військові відносини з країнами, які не є членами НАТО.

Введення подібного статусу в двосторонніх відносинах визначає пріоритетність розвитку відносин США з цими країнами, в тому числі, можливість участі у спільних оборонних ініціативах, можливість проведення спільних досліджень військового характеру, участь у ряді обмежених контртерористичних заходів, поставка обмежених видів озброєння, спільна участь у космічних проєктах.

Статус ОСП НАТО був законодавчо визначений у 1989 році. Наявність статусу не визначається входженням країн у ті чи інші військові блоки.

Головними союзниками США, які не є членами НАТО, є Ізраїль, Японія, Австралія, Бразилія, Афганістан та інші.

Читайте також:

  • Україна звернулася до США через останні витівки РФ у Криму.

  • Мінські угоди: США оприлюднили список вимог до Росії.

  • Держдеп США вимагає в Росії звільнити затриманих кримських татар.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?