Рада звільнила Лазебну з посади міністра соцполітики
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада звільнила Лазебну з посади міністра соцполітики

Рада звільнила Лазебну з посади міністра соцполітики
Джерело:  online.ua

Верховна Рада підтримала звільнення Марини Лазебної з посади керівника Мінсоцполітики після того, як рішення підтримали 227 нардепів.

Джерело: Telegram-канал нардепа Ярослава Железняка

Хто замінить Лазебну на посту керівника Мінсоцполітики

За словами Железняка, протягом найближчих днів відбудеться призначення на посаду голови Мінсоцполітики Оксани Жолнович.

До цього стало відомо, що Лазебна подала заяву про відставку з поста міністра соціальної політики.

Окрім цього під час розгляду питань порядку денного Верховна Рада підтримала  в першому читанні заборону на примусове стягнення боргів за комунальні послуги.

Зокрема, законопроект пропонує на період воєнного стану зупинити примусове виконання рішень про стягнення боргів за комуналку з фізичних осіб.

Раніше ця норма діяла щодо підприємств ОПК, органів військового управління, військових частин, вишів, установ та організацій ЗСУ.

Фото - rada.gov.ua

До того ж нардепи ухвалили законопроект щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості. Законом вводиться нова особлива форма - трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Законом (проект № 5161) встановлюється, що обов’язок працівника виконувати роботу виникає виключно за умови надання доступної роботи, без гарантій того, що така робота буде надаватися постійно.

Документом передбачено, що роботодавець не може забороняти працівникові виконувати роботу за іншим трудовим договором у іншого роботодавця.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити спосіб та строк повідомлення працівника про наявність роботи, спосіб та строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи, інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Заробітна плата виплачується працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, за фактично відпрацьований час.

Використання трудового договору з нефіксованим робочим часом посилює мобільність працівника, дає більшу свободу вибору у реалізації права на працю, а також створює зручний законодавчий механізм легалізації праці фрілансерів, які надають перевагу виконанню короткострокових проектів та не обмежуються виконанням робіт у одного замовника, - зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

Трудовий договір із нефіксованим робочим часом за своєю юридичною природою є аналогом іноземного zero hours contract, який на сьогодні широко застосовується у Великобританії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині тощо. Кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10%в загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.

Також Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт щодо відстрочки від призову під час мобілізації осіб, які втратили близьких родичів через війну.

Як говориться в пояснювальній записці законопроекта, метою документа є розширення списку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

Зокрема, мова йде про громадян, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час бойових дій в Донецькій і Луганській областях, а також з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

Пояснюється, що близькими родичами вважаються чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра.

Слід зазначити, що на даний час особи, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення АТО/ООС, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?