Реактор Рівненської АЕС вперше завантажили неросійським ядерним паливом
Категорія
Україна
Дата публікації

Реактор Рівненської АЕС вперше завантажили неросійським ядерним паливом

Реактор Рівненської АЕС вперше завантажили неросійським ядерним паливом
Джерело:  online.ua

Реактор Рівненської АЕС 10 вересня вперше завантажили першою партією неросійського ядерного палива.

Джерело: Енергоатом

Реактор РАЕС вперше завантажили неросійським ядерним паливом

Україна вирішила відмовитись від російського ядерного палива. Так, у реактор Рівненської АЕС вперше завантажили першу партію ядерного палива від компанії Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК "Енергоатом".

Раніше реактори такого типу працювали лише на російському ядерному паливі.

Величність цього дня – це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці", – сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Міністр додав, що контракт на постачання цього ядерного палива був укладений 2020 року, тобто ще до початку повномасштабної війни Росії проти України.

Це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією, де розташований відповідний завод, – вважає Галущенко.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін додав, що через війну Україна попросила компанію прискорити виробництво ядерного палива, і іноземні партнери погодились це зробити.

Участь у заході також узяли посол Швеції в Україні Мартін Оберг, президент і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман, керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг і президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

США передали Україні першу партію ядерного палива

США передали Україні першу партію ядерного палива, що сигналізує про закінчення російської монополії у цьому сегменті ринку.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

За його словами, "Енергоатом" вперше отримав паливо з США для 440-х реакторів, яке виготовили спільно з українськими фахівцями.

Далі будемо працювати, щоб взагалі замінити РФ у цьому сегменті. Є вже домовленості з певними країнами, – розповів Галущенко.

"Енергоатом" став першою компанією у світі, якій вдалося замінити російське паливо на радянських реакторах ВВЕР-1000.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?