"Репортери без кордонів" оголосили Путіна та Лукашенка ворогами свободи слова
Категорія
Світ
Дата публікації

"Репортери без кордонів" оголосили Путіна та Лукашенка ворогами свободи слова

"Репортери без кордонів" оголосили Путіна та Лукашенка ворогами свободи слова
Джерело:  online.ua

Представники організації “Репортери без кордонів” виступили з оновленим списком “ворогів свободи преси”, де одночасно опинилися президент Росії Володимир Путін та його колега-диктатор з Білорусі Олександр Лукашенко.

Джерело: заява RSF

Згідно з оприлюдненим переліком, також у рейтингу опинився голова уряду Угорщини Віктор Орбан. В цілому згадується 37 імен державних лідерів чи очільників урядів, які чинять надзвичайний тиск на журналістику у відповідних країнах.

За словами голови “Репортерів без кордонів” у Німеччині Крістіана Міра, перелік доповнено новими політиками з різних регіонів планети. Засоби, якими користуються ці особи, можуть відрізнятися, однак всі вони мають на меті одне - заблокувати повноцінне та неупереджене висвітлення подій.

Безпосередньо щодо Росії цьогоріч ситуація зі свободою слова погіршилася кардинальним чином. Особливо зміни стали суттєво помітно після серії мітингів на підтримку опозиціонера Олексія Навального, який пережив замах, а також за кілька місяців перед виборами у держдуму восени 2021 року.

Щодо Лукашенка представники організації звернули увагу на придушення в Білорусі будь-якого вільного поширення інформації. Від моменту, коли у серпні 2020 року спалахнули протести, правоохоронці та силовики режиму затримали понад 500 журналістів, деякі з яких після були піддані тортурам.

В цілому перелік “ворогів свободи преси” складається переважно з політиків з країн так званого третього світу - Ірана, Єгипту, Сирії, Нікарагуа, Угади. Серед росіян окрім Путіна в переліку є чеченський лідер Рамзан Кадиров, який відомий своєю політичною жорстокістю та скандальними заявами.

Передбачувано до рейтингу потрапили північнокорейський диктатор Кім Чен Ін, китайський лідер Сі Цзиньпін, філіппінець Родріго Дутерте, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, голова режиму в Венесуелі Ніколас Мадуро, президент Азербайджану Ільхам Алієв, голова Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов.

Серед “новачків” вказано генерала Міна Аунга Хлайна, що очолив хунту в М’янмі, яка захопила владу силою кілька місяців тому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?