Республіканці вимагають від Байдена посилення контролю за передачею зброї Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Республіканці вимагають від Байдена посилення контролю за передачею зброї Україні

Республіканці вимагають від Байдена посилення контролю за передачею зброї Україні
Джерело:  online.ua

Після проміжних виборів у США представники Республіканської партії посилили тиск на президента Джо Байдена із вимогою встановити більш жорсткий контроль за процесом надання військової допомоги Україні.

Джерело:   The Washington Post

Від Байдена вимагають посилити контроль за передачею зброї Україні 

У матеріалі видання зазначається, що останнім часом Білий дім працював над оприлюдненням плану стосовно відстеження озброєнь, які поставляються Україні. Оскільки зобов'язання щодо військової допомоги швидкими темпами наближаються до позначки 20 млрд доларів.

В Держдепі та Пентагоні тим часом вже розробили плани щодо запобігання потрапляння зброї США, яка надається Україні, до чужих рук. Вони включають додаткові перевірки та інструктаж для українських військових.

При цьому політики у Вашингтоні здебільшого погоджуються з тим, що посилення контролю - це добре.

Проте експерти попереджають, що є деякі обмеження, які не дають змоги вести бездоганний облік усього, що передають Україні. І, мабуть, це не сподобається критикам Байдена.

У кращому випадку є недоліки в моніторингу кінцевого використання, і, звичайно, Україна перебуває не в кращому становищі. Має бути певна готовність бути практичними щодо того, чого ми можемо досягти, - зазначив експерт з глобальної торгівлі зброєю з Центру Стімсона Еліас Юсіф.

Як заявила у листопаді член Палати представників Марджорі Тейлор Грін (штат Джорджія), Конгрес має притягнути американський уряд до відповідальності "за все фінансування України". Ця заява була реакцією на запит адміністрації Байдена щодо виділення ще 37 млрд доларів для Києва.

У майбутньому має бути підзвітність, - заявив журналістам CNN лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті.

Проте конкретний поступ у цьому питанні очікується ще до того, як республіканці офіційно отримають контроль над Палатою.

Нинішня версія законопроекту про дозволи на оборони вимагатиме від Пентагону та генеральних інспекторів постійних звітів. Ці позиції ще треба узгодити з версією законопроекту Сенату, який перебуває на стадії розгляду.

Платники податків заслуговують на те, щоб знати, що інвестиції йдуть туди, куди вони призначені, - зазначив сенатор-республіканець Джейсон Кроу.

Зокрема, Кроу очолив комітет Палати представників зі збройних сил, щоб включити до оборонного законопроекту інструкції генеральному інспектору Пентагону з розгляду, аудиту, розслідування та інших перевірок щодо України. Сенатор вважає цю директиву необхідною, хоча і не зараховує себе до критиків військової допомоги.

У будь-якій війні можуть бути помилки та неправильний розподіл припасів. Ми не граємо тут місію досконалості. Це жорстока, великомасштабна наземна війна - будинок за будинком, вулиця за вулицею, траншея за траншеєю. Буде багато втрат. Ми не намагаємося запобігти попаданню кожної одиниці зброї до рук росіян, але ми хочемо переконатися, що це не відбувається у великих масштабах, - наголосив Кроу.

Американські законодавці, представники Пентагону та експерти зазначають, що поки що реальних приводів для занепокоєння небагато. За їх словами, Україна активно використовує військову допомогу та охоче розкриває те, як вона застосовується. Офіційні особи вважають, що українська сторона робить це чималою мірою для того, щоб збільшити обсяги поставок.

Але, як зазначає The Washington Post, багатьох у США стурбувала навіть примарна втрата контролю над озброєннями. Частково це пов'язано з практичними обмеженнями. За словами речника Пентагона Пета Райдера, інспекції зброї в Україні проводяться, коли це дозволяє ситуація, і лише в тих місцях, які не знаходяться поблизу лінії фронту. При цьому він відмовився надати подробиці про ці перевірки.

Крім того, Держдеп має обмежений бюджет для роботи інспекторів в Україні, які через це не можуть перевіряти кожну партію. На початок листопада було проведено лише дві особисті перевірки, які охопили лише 10% із 20 тис наданих одиниць зброї, включаючи зенітно-ракетні комплекси Stinger та протитанкові Javelin.

Ще одна причина - закон про контроль за експортом зброї, який вимагає, щоб адміністрація президента давала "розумні гарантії" того, що отримувачі використовують зброю за призначенням.

У більшості випадків перевірка відбувається на місці передачі зброї українській стороні. А посилений моніторинг потрібний лише тоді, коли зброя містить секретні технології. В Україні до таких виробів належать Stinger, Javelin, засоби ППО Avenger та прилади нічного бачення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?