РФ почала головувати в Радбезі ООН. Як це може зашкодити Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

РФ почала головувати в Радбезі ООН. Як це може зашкодити Україні

РФ почала головувати в Радбезі ООН. Як це може зашкодити Україні
Джерело:  online.ua

1 квітня РФ розпочинає своє головування у Раді безпеки ООН. Українські посадовці та дипломати висловили своє обурення щодо того, що це відбувається під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Джерело: ВВС

Реакція України на головування РФ у РБ ООН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав головування Росії в Радбезі ООН з 1 квітня злим жартом.

Росія узурпувала своє місце; вона веде колоніальну війну; її лідер є військовим злочинцем, який розшукується Міжнародним кримінальним судом за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем з Росією в Радбезі ООН, - написав Кулеба.

Постпред України в ООН Сергій Кислиця назвав це "найсумнішим днем в історії ООН, якщо справедливість не переможе”.

Кожного місяця головою Радбезу ООН стає нова країна-член. Востаннє РФ головувала в Радбезі у лютому 2022, коли розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Чого очікувати від РФ під час головування в РБ ООН

Постпред РФ в ООН Василь Небензя вже повідомив, що у квітні очікує на візит до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який повинен взяти участь у кількох засіданнях Ради.

Кулеба попередив, що РФ буде зловживати майбутнім головуванням у Раді Безпеки ООН, просувати маніпулятивні наративи про її війну проти України для ухвалення неправомірних рішень.

Сам факт російського головування свідчить про те, що щось відбувається не так в архітектурі світової безпеки, - сказав Кулеба під час онлайн-дискусії Chatham House та Дипломатичної академії України.

На думку українських дипломатів, РФ буде дуже обмеженою у діях.

Дипломат, керівник Секретаріату Ради безпеки ООН у 2009-2016 роках Олександр Мацука вважає, що максимум, що можна очікувати від Небензі – це "якихось проявів хамства" під час виступу на адресу інших представників.

Для України буде неприємно, коли буде обговорюватися якесь українське питання, і коли вона захоче брати участь в таких засіданнях, українському представнику доведеться звертатися до головуючого "пане голово" з певною повагою, - каже Мацука.

Роль голови Ради безпеки ООН є обмеженою, оскільки вона передбачає організацію засідання Ради безпеки ООН, головуючий дає слово, з допомогою секретаря готує порядок денний.

Майже все, що говорить голова, є заздалегідь підготовленим секретаріатом у відповідності з правилами процедури.

Якщо росіяни будуть порушувати процедуру, захочуть внести якийсь пункт, щось провокаційне на порядок денний Ради безпеки ООН, інші члени просто проголосують проти цього, і все закінчиться, - каже Мацука.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?