"Розслідування ООН не виявило доказів геноциду українців під час війни". Що не так з цим заголовком?
Категорія
Світ
Дата публікації

"Розслідування ООН не виявило доказів геноциду українців під час війни". Що не так з цим заголовком?

"Розслідування ООН не виявило доказів геноциду українців під час війни". Що не так з цим заголовком?
Джерело:  online.ua

Нещодавно чимало українських та російських ЗМІ опублікували новину про звіт ООН із заголовком: "Розслідування ООН не виявило доказів геноциду українців у ході війни". Однак це виявилося фейком та маніпуляцією, оскільки новий звіт Організації Об'єднаних Націй взагалі не мав на меті встановлювати акт геноциду.

Джерело: Фейсбук-сторінка "НотаЄнота"

Чого насправді стосувалося розслідування ООН в Україні

Комісія ООН повинна була розслідувати порушення та утиски прав людини, а також порушення міжнародного гуманітарного права та пов'язані з ними злочини на тлі російсько-української війни. Окрім того, експерти також встановлювали факти, обставини та докорінні причини будь-яких таких порушень та утисків.

Зі змістом звіту можна самостійно ознайомитися тут.

Організації Об'єднаних Націй дійшла висновку, що влада РФ скоїла численні порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України, багато з яких прирівнюються до воєнних злочинів.

До воєнних злочинів належать напади на цивільне населення та об'єкти енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інші види сексуального насильства, а також незаконне переміщення та депортація дітей, - йдеться в повідомленні.

Також у звіті ООН йдеться про те, що росіяни на українських територіях чинили умисні вбивства цивільних осіб або осіб, позбавлених боєздатності, що є воєнними злочинами і порушенням права на життя.

Окрім того, наголошується, що комісія ООН була шокована масштабами руйнувань, які вона побачила під час своїх візитів.

ООН закликала притягнути до відповідальності усіх винних громадян РФ

Не можна також не згадати про те, що ключовою реакцією комісії ООН на побачене в Україні стала вимога розслідувати всі порушення і злочини та притягнути винних до відповідальності як на національному, так і на міжнародному рівні.

Окрім того, Організації Об'єднаних Націй наполягає на репараціях для жертв російської агресії в Україні.

Комісія встановила систематичність повсюдного незаконного позбавлення волі на територіях, підконтрольних російським збройним силам, спрямованого на численні категорії людей – чоловіків, жінок та дітей. Ув'язнення та утримання під вартою у спеціальних установах по всій Україні та в Російській Федерації супроводжувалося послідовним застосуванням тортур російською владою до певних категорій осіб, - наголошують експерти.

Що важливо розуміти, у звіті ООН дійсно нічого не згадується про геноцид, оскільки мовиться конкретно про воєнні злочини.

Російські пропагандисти одразу перекрутили інформацію та почали активно поширювати фейки про те, що, мовляв, навіть ООН не знайшли доказів геноциду Росії в Україні. Це підхопили й деякі українські ЗМІ.

Варто також нагадати про те, що Україна наразі доводить у Міжнародному суді ООН, що Росія порушила конвенцію про геноцид.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?