РФ провела навчання для військових із Білорусі з тактичними ядерними боєголовками
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ провела навчання для військових із Білорусі з тактичними ядерними боєголовками

РФ провела навчання для військових із Білорусі з тактичними ядерними боєголовками
Джерело:  online.ua

Російські військові провели навчальні заходи для білоруських військових щодо використання тактичних ядерних боєголовок для ракет малої дальності "Іскандер", що може бути кроком до реалізації загрози Росії розміщення цієї зброї на території Білорусі, країни-союзника Росії.

Джерело: Bloomberg

Росія посилює ядерні загрози, навчивши білоруських військових

Згідно з заявою Міністерства оборони Росії, навчання було проведено з питань "зберігання та використання тактичних спеціальних боєприпасів", що фактично є евфемізмом для тактичної ядерної зброї. Міністерство оборони Білорусі підтвердило, що військовослужбовці повернулися на базу після навчань.
У свою чергу президент Росії Володимир Путін минулого місяця оголосив про плани розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Він заявив, що сховища для зброї будуть збудовані до 1 липня, але поки невідомо, коли саме зброя буде туди відправлена. На початку квітня Білорусь оголосила про направлення своїх військ на навчання до Росії.


Оскільки її вторгнення в Україну зіткнулося з труднощами, Росія неодноразово погрожувала застосувати ядерну зброю, що викликало критику з боку США та їхніх союзників, а також Китаю та Індії, які загалом більше підтримували Росію у конфлікті, зазначає Bloomberg.

Навіщо у Білорусі хочуть розмістити ядерну зброю

Ексголова Служби зовнішньої розвідки України, колишній керівник ГУР МОУ (2015—2016) Валерій Кондратюк розповів в етері online.ua, чим небезпечне розміщення ядерної зброї РФ на території Білорусі для самих білорусів.

На його думку, ядерна зброя у Білорусі розміщується лише для підтримки страхів Лукашенка. Він боїться, що будь-які зміни в Білорусі, наприклад громадянська війна може стати приводом для введення миротворчих сил НАТО чи ООН.

Наявність цієї зброї на території Білорусі, за словами Кондратюка, є умовною та не дає Лукашенку жодної можливості або влади щодо надання наказу на її застосування.

На думку експерта, Лукашенко розміщує ядерну зброю з метою недопущення повалення його режиму. По факту ця ядерна зброя належить РФ, але сама її присутність надає сміливості самопроголошеному президенту Білорусі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?