Річниця прориву на Азовсталь. Боєць Хорус поділився спогадами про запеклий бій
Категорія
Україна
Дата публікації

Річниця прориву на Азовсталь. Боєць Хорус поділився спогадами про запеклий бій

Річниця прориву на Азовсталь. Боєць Хорус поділився спогадами про запеклий бій
Джерело:  online.ua

У ніч з 14 на 15 квітня 2022 року відбувся прорив російських солдатів на завод "Азовсталь", під час якого загинуло багато українських військових.

Джерело: 24 канал

Як росіянам вдалось прорватись на Азовсталь

Захисник Маріуполя Лев Пашко з позивним Хорус, який нещодавно отримав звання "Герой України", розповів про запеклий бій та прорив росіян на "Азовсталь".

Військовий пригадав, що на весь батальйон не вистачило машин. І десь близько на 200 людей не вистачило місця. Тоді ж Хорус йти пішки разом з цими хлопцями, вести їх, бо знав маршрут.

У них у полку є цитата Редіса – "командир перший заходить у бій і останнім виходить", пригадує боєць.

Так воно і вийшло, що я йшов разом з іншими хлопцями в голові й виходив останнім, отримавши вже поранення, — пригадав військовий.

За словами Лева, там був один єдиний міст через який можна було пройти, але ніч закінчилася і бійці не встигли.

Відтак, довелось натягувати переправу – знайшли рятувальні судна, перетягували їх та найперше переправляли поранених. І коли прийшла черга до мене – ми потрапили під артобстріл, нас таки помітили. Вже всіх переправили й залишилася тільки моя група – 9 людей, – розповідає Хорус.

Шлюпка, у якій був Лев, застрягла посеред річки, поруч пролетіли снаряди, які поранили його й хлопців.

Ми лежали на березі, а судно посередині. Я по рації доклав, що у нас є поранені, що я поранений, що є вбиті, що нам потрібна допомога, – додав Лев.

Редіс дав команду врятувати Хоруса з його бійцями

Тоді головна проблема полягала в тому, що щільні артилерійські обстріли не дозволяли евакуюватися. До того ж річка відкрита, шлюпка застряла на середині.

Це було неможливо. І тут я почув, як в ефір вривається "Редіс" і віддає наказ врятувати комбата. Через якийсь час прибігають хлопці, переправляються на човні на наш бік і вже евакуйовують нас. Це була операція в ніч з 14 на 15 квітня, — розповів військовий.

Лев відмовився від евакуації попри важке поранення та потрапив у полон під час виходу з "Азовсталі". Хороса визволили з російського полону 21 вересня 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?