Робот навчився передбачати поведінку людини на основі спостережень за нею
Категорія
Технології
Дата публікації

Робот навчився передбачати поведінку людини на основі спостережень за нею

Робот навчився передбачати поведінку людини на основі спостережень за нею
Джерело:  online.ua

Вчені в галузі комп'ютерних наук з Університету Південної Каліфорнії у Вітербі (США) розробили метод, який дозволяє навчати комп'ютерну систему передбачати, яка людина з більшою ймовірністю вирішуватиме певне завдання.

Джерело: Інженерна школа Вітербі

Робот навчився передбачати поведінку людини на основі спостережень

Автори дослідження сконцентрувалися на навчанні роботів, які можуть допомагати людині у виконанні завдань, пов'язаних з ремонтом, збиранням та сервіруванням столу.

Зазвичай люди вибирають одну з двох стратегій при вирішенні таких завдань: починають із найскладнішого чи з найпростішого. Ці стратегії, зазвичай, не змінюються протягом життя.

Вчені спробували навчити роботів передбачати, яку стратегію вибере людина у конкретній ситуації, щоб допомогти їй ефективно вирішити завдання.

Досі, щоб навчити робота послідовності операцій, потрібно було показати йому всю роботу від початку й до кінця. Це вимагає багато часу і сил – такий "помічник" втрачає сенс. У новому дослідженні робота навчили визначати, якої стратегії дотримуватиметься людина в різних завданнях.

За рахунок чого робот передбачає думки

Для цього до робота додається проста модель літака, яку пропонується зібрати перед камерою машини. ШІ поспостерігає і зробить висновки. А потім залишиться тільки завантажити в неї інструкцію до конкретного предмета, який планується зібрати, і робот подаватиме деталі та інструменти в потрібному порядку. Під час тестування система змогла "вгадати" послідовність дій людей з точністю близько 82%.

Робот, який може швидко зрозуміти ваші вподобання, допоможе приготувати їжу, переставити меблі або зробити ремонт, зробивши значний вплив на наше повсякденне життя, – каже один із розробників Стефанос Ніколаідіс.

Таким машинам можна вигадати масу застосувань, постійно покращуючи їхні навички. Але коли ця технологія зможе вийти на ринок, неясно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?