Романи Гемінгвея та Фолкнера стали об’єктами суспільного надбання
Категорія
Культура
Дата публікації

Романи Гемінгвея та Фолкнера стали об’єктами суспільного надбання

Романи Гемінгвея та Фолкнера стали об’єктами суспільного надбання
Джерело:  online.ua

«І сонце сходить» Ернеста Хемінгуея, перший роман Вільяма Фолкнера, а також «Бембі» Фелікса Салтена, «Вінні-Пух» А. А. Мілна та інші книги, фільми та композиції 1926 р. сьогодні стають громадським надбанням у США.

Джерело: Центр Дьюка

За даними Центру дослідження суспільного надбання Дьюка, який відстежує, які матеріали, захищені авторським правом, щороку стають загальнодоступними, тепер твори «вільні для копіювання та обміну».

У 2022 році у суспільному надбанні буде багато «перших»: перші опубліковані романи Ернеста Хемінгуея та Вільяма Фолкнера, перші книги віршів Ленгстона Хьюза та Дороті Паркер.

До списку вільних для відтворення увійшли також «Бембі» Фелікса Салтена, «Втомлений блюз» Ленгстона Хьюза та «Досить мотузки» Дороті Паркер. Існує безліч німих фільмів, в тому числі з Бастером Кітоном і Гретою Гарбо, відомі бродвейські пісні та відомі джазові стандарти, яких стосується зміна статусу.

Більше того, вперше завдяки закону 2018 року під назвою «Акт про модернізацію музики» особлива категорія творів — звукозаписи — нарешті почнуть приєднуватися до інших творів, які є суспільним надбанням.

Відкриваються ворота для всіх записів, які чекали свого часу. Десятиліття записів, зроблених з моменту появи технології звукозапису до кінця 1922 року — за оцінками близько 400 000 робіт — будуть відкриті для легального повторного використання.

Що означає перехід у суспільне надбання

Та варто звернути увагу на те, що зміни стосуються перш за все (і наразі лише) законодавства США; умови авторського права в інших країнах відрізняються.

Коли роботи переходять у суспільне надбання, ними можна ділитися на законних підставах без дозволу чи плати. Громадські театри можуть демонструвати фільми. Молодіжні оркестри можуть виконувати музику публічно, без сплати ліцензійних зборів. Онлайн-сховища, такі як Інтернет-архів, HathiTrust і Google Books, можуть зробити роботи повністю доступними в Інтернеті.

Це допомагає отримати доступ до культурних матеріалів, які інакше могли б бути втрачені для історії. Переважна більшість творів 1926 року знята з обігу. Коли вони увійдуть у суспільне надбання у 2022 році, будь-хто зможе врятувати їх від безвісності та зробити доступними, коли ми всі зможемо відкривати, насолоджуватися та вдихнути в них нове життя.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?