Росія використовує українських військовополонених як політичну зброю проти Києва — Politico
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія використовує українських військовополонених як політичну зброю проти Києва — Politico

Полонені
Джерело:  Politico

Українські військовополонені почали масово телефонувати своїм родинам. Однак у таких дзвінках під тиском Росії вони змушені закликати свої сім'ї виходити на протести для дискредитації українського уряду.

РФ використовує полонених для тиску на Київ

Речник українського координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко сказав POLITICO, що такі дзвінки стали масовими.

Людина не чула від родича більше року, а тут він дзвонить і каже, що живий. Росіяни готові його обміняти, але Україна, мовляв, нічого не робить. Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Тому ми розуміли, що це кампанія провокування недовіри до влади, - сказав Яценко.

З початку повномасштабного вторгнення РФ відбулося 48 обмінів, у результаті чого з російського полону повернулося 2598 осіб. Однак останній великий обмін був 7 серпня.

Чоловіка Валентини Ткаченко, 35-річної матері двох дітей із Чернігова, взяли в полон 24 лютого 2022 року. Його підрозділ охороняв Чорнобильську АЕС.

Відтоді вона чула від нього лише один раз — через коротку рукописну записку: «Я живий, усе добре». 29 листопада вона отримала відеодзвінок у Viber.

Це був Сергій. Ми поговорили лише три хвилини. Мені не дозволяли задавати йому запитання. Як тільки я спробувала, він похитав головою і просто сказав ні. Натомість казав: «Валя, йди ускладнюй справи Києву. Київ не хоче нас повертати». Потім він сказав, що йому шкода, і завершив розмову, пообіцявши передзвонити мені, якщо в нього буде можливість, - згадує Валентина Ткаченко.

POLITICO пише, що російська відмова обміняти військовополонених спрямована на розпалювання напруженості в українському суспільстві на тлі невеликої результативності літнього контрнаступу, блокування допомоги для України в Сенаті США та ЄС.

Поводження з українськими військовополоненими

Росія утримує понад 3 тис українських військових і близько 28 тис мирних жителів, повідомили в офісі українського омбудсмена та Міністерстві реінтеграції. Однак реальна цифра може бути більшою.

Наприклад, деякі з тих, хто перебуває в полоні, ще не підтверджені. Ці люди досі вважаються «зниклими безвісти», хоча ми маємо інформацію, що вони можуть перебувати в полоні, - каже Яценко.

Скільки росіян утримує Україна, невідомо. Однак їх стільки, що довелося будувати другий табір для їх утримування. Росіян також утримують у спецприймальнику на Заході України та розміщують у камерах СІЗО.

Яценко каже, що більше 90 % військовополонених, яких опитали після повернення з російського полону, кажуть, що піддавалися тортурам, позбавленням повноцінного харчування та сну.

Людей змушують випалювати татуювання або споживати лише російську пропаганду. Їм заборонено спілкуватися з родичами.

Україна сподівається змусити Кремль відновити обміни завдяки зростаючій кількості російських військовополонених.

Як тільки ми накопичимо, вибачте за мову, відповідні запаси ворожих ресурсів, ми обмінюємо їх на наших українських захисників… Я дуже сподіваюся, що наш шлях скоро активізується, – сказав Зеленський на пресконференції минулого тижня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?