Російські хакери використовують атаку на “Київстар” у своїх цілях — деталі
Категорія
Світ
Дата публікації

Російські хакери використовують атаку на “Київстар” у своїх цілях — деталі

хакер

Російські хакери з угруповання UAC-0050 розсилають українцям електронні листи з вкладеним шкідливим програмним забезпеченням, користуючись ситуацією з «Київстаром». Масову розсилку помітили фахівці Урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

Російські хакери розсилають листи зі шкідливою програмою, користуючись атакою на “Київстар”

На електронні пошти українців приходили листи щодо «Заборгованості за договором Київстар», які містили вкладення у вигляді архіву «Заборгованість абонента.zip» з додатками у вигляді вкладених захищених паролем RAR-архівів, – йдеться у повідомленні.

Також фахівці CERT-UA зафіксували надсилання листів з темою «Запит СБУ» та вкладенням «Документи.zip». Зазначається, що вкладення містить захищений паролем RAR-архів «Запит.rar» з файлом «Запит.exe». Якщо користувач відкриє архів і запустить файл, то його пристрій буде уражено програмою віддаленого доступу RemcosRAT.

Це не перша подібна атака угруповання UAC-0050. Нещодавно кіберзловмисники здійснювали розсилання листів щодо «судових претензій» і «заборгованості». Об’єктом атаки стали користувачі з України та Польщі, – розповіли у Держспецзв'язку.

Фахівці CERT-UA рекомендують фільтрувати електронні листи з додатками, що захищені паролями.

Кібератака на Київстар

Зранку 12 грудня абоненти "Київстар" повідомили про зникнення мобільного інтернету та зв’язку.

Пізніше у компанії повідомили, що на "Київстар" була здійснена масштабна кібератака.

Російські хакери з групи "Солнцепек", яка є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил РФ, взяли на себе відповідальність за кібератаку на оператора.

З 13 грудня компанія почала поступово відновлювати послуги голосового зв'язку, мобільного інтернету, послуг СМС, мобільного інтернету в метрополітені Києва та Харкова, роумінгу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?