Росія позивається в ЄСПЧ проти України — у претензіях рейс MH17, Донбас і Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія позивається в ЄСПЧ проти України — у претензіях рейс MH17, Донбас і Крим

Росія позивається в ЄСПЧ проти України — у претензіях рейс MH17, Донбас і Крим
Джерело:  online.ua

Російський режим Володимира Путіна виступив зі скаргою проти України в Європейському суді з прав людини - цей позов став першим для Москви проти іншої держави за всю історію.

Джерело: Генпрокуратура РФ

За офіційними даними, претензії Москви до Києва пов’язані з війною на сході України, жертви під час подій 2014 року у столиці, Одесі, а також навіть нібито з провиною саме української сторони в авіакатастрофі рейсу MH17 та водною блокадою Криму - окупованого російським режимом, за що його покарали санкціями.

Генпрокуратура заявила, що українська влада 2014 року не закрила повітряний простір над Донеччиною та Луганщиною, що й спричинило трагедію “малайзійського Боїнга”. Тобто, за версією Кремля, у трагедії винні не особи, які безпосередньо збили пасажирський літак, а Київ.

Окремими пунктами претензій стали російська мова та нібито переслідування “підприємців” чи політиків, точка зору яких не збігається з позицією Києва (хоча навряд чи українська влада володіє монолітною позицією з усіх питань).

Агресор звинуватив українські війська в обстрілах “суміжної” з РФ території на сході, проте не згадав, як російські ЗС обстрілювали ЗСУ з території власної держави влітку 2014 року та розпочали наступ під Іловайськом.

Одне зі звинувачень РФ проти України торкається “політики дискримінації російськомовного населення, витіснення використання російської мови з громадської сфери, перш за все, зі сфери середньої та вищої освіти і системи обслуговування споживачів”. Генпрокуратура не пояснила, яким чином російську мову “витісняють” з громадської сфери, адже жоден закон не забороняє користуватися нею у спілкуванні чи навіть у згаданій сфері обслуговування.

Москва наостанок побідкалася, що українська сторона відмовилася співпрацювати з російськими правоохоронцями щодо цих інцидентів. Вона закликала європейські установи добитися відповідних розслідувань та “негайно притягнути винних осіб до відповідальності, відновити мир і згоду”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?