Росія відмовилась продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія відмовилась продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною

Росія відмовилась продовжити мандат місії ОБСЄ на кордоні з Україною
Джерело:  online.ua

Російська Федерація заявила, що не підтримає продовження мандату місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні після 30 вересня. Про це повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк.

Джерело: Twitter Рікарда Джозвяка.

«Сьогодні Росія оголосила у Відні, що вона не підтримає продовження після 30 вересня прикордонної спостережної місії ОБСЄ у двох пунктах пропуску (Донецьк та Гуково) на російсько-українському кордоні», – написав журналіст у своєму Twitter.

Зазначимо, що спостерігачі місії ОБСЄ на блокпостах «Донецьк» і «Гуково» працюють з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу.

Місія повинна повідомляти про ситуацію на блокпостах, а також про переміщення через кордон.

Чинність мандату місії зазвичай продовжували на 4 місяці. При цьому Росія виступала проти розміщення спостерігачів ОБСЄ на усіх прикордонних пунктах пропуску вздовж кордону на Донбасі.

У травні цього року Росія завадила продовженню мандата місії спостерігачів ОБСЄ на 4-місячний період, скоротивши його до 2 місяців. Востаннє мандат був продовжений 22 липня цього року, він діє до 30 вересня 2021 року.

Реакція ОБСЄ

“Росія підписала Мінські протоколи у 2014 році, які містять текст, що гарантує "постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та перевірку ОБСЄ". Нинішнє заперечення Росії проти поновлення мандату Місії прикордонних спостережень виглядає лише останнім у довгій низці порушених обіцянок і останньою демонстрацією того, що підтримка позитивних відносин із сусідами просто не є пріоритетом для Росії", - зазначила тимчасова повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан.

У МЗС України заявляють, що створюючи перешкоди роботі місії, Кремль прагне продовжувати безперешкодне постачання зброї, боєприпасів, військового обладнання, регулярних військ і найманців на окуповані території України.

Читайте також:

  • Кремль погрожує Україні ескалацією на Донбасі через угоди з США.

  • У Путіна нагадали про побоювання через вступ України в НАТО.

  • У Кабміні оцінили, скільки Кремль витрачає на війну проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?