Росія висунула ООН вимоги для продовження зернової угоди
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія висунула ООН вимоги для продовження зернової угоди

Росія висунула ООН вимоги для продовження зернової угоди
Джерело:  online.ua

Росія направила в ООН свої скарги про угоду щодо експорту зерна в Чорному морі та готова відмовитися від поновлення угоди в листопаді, якщо її вимоги не будуть розглянуті.

Джерело: постійний представник РФ в ООН Геннадій Гатілов в коментарі Reuters

РФ погрожує відмовитися від зернової угоди

Геннадій Гатілов, посол Росії в ООН у Женеві, заявив, що Москва передала в середу листа генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу, в якому викладено список скарг. Офіційні особи ООН мають відвідати Москву в неділю, 16 жовтня, щоб обговорити продовження угоди.

Якщо ми побачимо, що з російської сторони угоди – експорту російського зерна та добрив – нічого не відбувається, тоді вибачте, нам доведеться поглянути на це по-іншому, - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи може Росія відмовитися від угоди, представник РФ сказав, що "така можливість є...Ми не проти поставок зерна, але ця угода повинна бути рівноправною, вона повинна бути чесною і справедливо виконуватися всіма сторонами".

Водночас він відмовився надати копію листа з списком скарг, які Росія направила в ООН.

Угода, досягнута в липні за посередництва ООН і Туреччини, відкрила шлях для відновлення експорту зерна з чорноморських портів України, які були закриті після вторгнення Росії. Москва отримала гарантії на власний експорт зерна та добрив.

Угода допомогла запобігти глобальній продовольчій кризі: Росія та Україна є двома найбільшими експортерами зерна у світі, а Росія — найбільшим експортером добрив.

Але Москва неодноразово скаржилася на її впровадження, стверджуючи, що вона все ще стикається з труднощами з продажем добрив і продуктів харчування.

Термін дії "зернової угоди" спливає в листопаді, до того часу вона має бути продовжена.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?