Росія внесла США в список "недружніх" країн
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія внесла США в список "недружніх" країн

Росія внесла США в список "недружніх" країн
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін доручив уряду скласти список "недружніх" країн, щодо яких будуть застосовуватися заходи протидії на ворожі дії. Список поки формується, але в нього вже включили США.

Джерело: ТАСС

Скандально відома речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що список недружніх країн - це "відповідь Росії на ворожі дії інших країн". За словами Захарової, "вся історія почалася з чергового витка недружніх дій США".

"Як ви знаєте, був опублікований напередодні указ президента Путіна, який містить цілу низку заходів по виконанню вже існуючих федеральних законів, згідно з якими тепер ті держави, які оголошуються недружніми, не можуть набирати серед громадян РФ співробітників для своїх дипломатичних і консульських місій. Тепер ми чекаємо виходу розпорядження уряду на забезпечення реалізації відповідного указу. А хто ж ці самі недружні держави? Список зараз формується. Як ми розуміємо, вся історія почалася з чергового витка недружніх дій США. Як ви розумієте і як я можу це підтвердити, природно, в списку фігурують США ", - повідомила Захарова.

Указ Путіна про недружні країни - що він передбачає

Путін підписав указ про застосування заходів впливу на "недружні" дії іноземних держав напередодні. Цим указом він, зокрема, ввів обмеження для дипмісій всіх країн в Росії на наймання на роботу людей, що знаходяться на російській території.

Указом Путіна обмежується прийом на роботу до дипломатичних представництв "недружніх" Росії країн. Перелік країн не наводиться. Путін доручив російському уряду скласти список "недружніх" держав і визначити число фізосіб, яким дозволено перебувати в Росії і з якими можна укладати договори. Після цього дипмісіям доведеться розірвати договори з "зайвими" людьми.

Дипломатів Росії висилають з США і країн ЄС - що відомо

За останні кілька тижнів з США і восьми країн Європи вислали понад 40 російських дипломатів. Спочатку 10 російських дипломатів вислали США. Потім 18 російських дипломатів вислала Чехія - вони виявилися співробітниками російських спецслужб, яких офіційна Прага підозрює в організації вибухів на військових складах під Врбетіце в 2014 році. У відповідь МЗС Росії оголосив персонами нон грата 20 дипломатів з Чехії і наказав їм покинути країну.

Після Чехії російських дипломатів вислали Словаччина, Литва, Латвія і Естонія. Польща вислала трьох співробітників посольства Росії через те, що вони діяли на шкоду державі, а Росія у відповідь визнала персонами нон грата п'ятьох співробітників посольства Польщі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?