Росія втрачає вплив на країни Африки — аналітики Фонду Карнегі
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія втрачає вплив на країни Африки — аналітики Фонду Карнегі

Росія втрачає вплив на країни Африки — аналітики Фонду Карнегі
Джерело:  online.ua

На думку аналітиків розвідки Фонду Карнегі, незважаючі на будь-які результати розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України, вплив РФ на країни Африки буде стрімко зменшуватись.

Джерело:  Голос Америки

Що відомо про втрату Кремлем впливу на країни Африки 

Аналітики зазначають, що африканські країни все холодніше ставляться до Росії, однак за словами представника американського Інституту Геллапа, все ж в Африці визнання лідерства Кремля вище, ніж в інших регіонах світу.

При цьому, відповідно до оприлюднених секретних документів Міноборони США, у лютому цього року управління розвідки РФ планувало проведення пропагандистської кампанії із залученням ЗМІ країн Африки.

Метою цієї операції було підірвати відносини африканських країн із західними державами і створити умови для більшої залежності країн Африки від Кремля.

Росія прагне позиціонувати себе як оплот проти Заходу в Африці. Цей вплив став ще більш очевидним, коли 26 із 54 країн континенту відмовилися приєднатися до голосування в ООН щодо засудження російського вторгнення в Україну, - зазначається у матеріалі видання The New York Times.

Як Росія позиціонує себе серед країн Африки

Аналітики зазначають, що Кремль дотримується тактики Радянського Союзу, представляючи себе борцем проти нібито колоніальної політики західних країн в Африці.

Однак насправді, метою є встановлення контролю над цінним ресурсами на території Африки. 
За словами одного з аналітиків Фонду Карнегі, Росія прагне посилити власний вплив на країни Африки, звівши інвестиції у цей план до мінімуму та вчиняючі тиск на керівників африканських країн.

Але тут одна з ключових загроз для РФ полягає в тому, що в Африці пам'ять про Радянський Союз зникає разом з поколінням африканських лідерів, які отримували від нього користь.

При цьому експерти застерігають, що небезпека може бути і тому, що РФ раптово буде змушена покинути Африку і залишить вакуум, що "може бути більш дестабілізуючим, ніж її присутність".

Видання також звернуло увагу на активність на африканському континенті російської приватної військової компанії "Вагнер".

За повідомленнями деяких західних ЗМІ, "вагнерівці"встановили зв’язки з силами безпеки Судану для просування економічних і військових інтересів Кремля.

"Вагнерівці" та їхній ватажок Євген Пригожин у Судані та інших країнах Африки прагнуть отримати доступ не тільки до природних ресурсів, в тому числі й золота, але і політичної ролі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?