Росіяни виховують вивезених з України дітей у кадетських корпусах
Категорія
Україна
Дата публікації

Росіяни виховують вивезених з України дітей у кадетських корпусах

Росіяни виховують вивезених з України дітей у кадетських корпусах
Джерело:  online.ua

За інформацією журналістів видання "Верстка", Слідком РФ почав забирати примусово вивезених дітей з України та потім відправляти на навчання до спеціалізованих кадетських корпусів.

Джерело: "Верстка"

Що відомо про подальшую долю вивезених з України дітей 

Журналісти видання спільно з проектом «Kidmapping» дізнались про подальшу долю декого з вивезених з українського Донбасу дітей.

Зокрема, представники Слідкому РФ приїзджали до соціальних установ, в яких розміщували вивезених з Донецької та Луганської областей українських дітей, дарували їм подарунки та привозили гуманітарну допомогу.

У той же час керівник Слідкому РФ Олександр Бастрикін наказав підконтрольним його відомству кадетським корпусам підготуватись до прийому вивезених з Донецької та Луганської областей дітей.

Вже станом на вересень минулого року до кадетських корпусів відправили більше 40 дітей з окупованих Росією частин Донецької та Луганської областей.

За інформацією видання, у липні 2022 року чотирнадцятирічні близнюки Микита та Денис збиралися на тренування з кікбоксингу у Донецьку. Їхній бабусі, яка виховувала хлопчиків одна, раптом зателефонував директор школи, і телефонна розмова затяглася.

Про що йшлося, Микита та Денис не вловили. Проводячи близнюків на тренування, бабуся попередила їх: «Як повернетесь, треба терміново поговорити».

Увечері брати дізналися, що директор школи запропонувала їм подати документи до одного з кадетських корпусів Слідчого комітету та поїхати вчитися до Санкт-Петербурга чи Москви.

Кадетські корпуси - це освітні установи, де діти, крім шкільної програми, проходять початкову підготовку до військової або державної служби. Кадети в корпусах СК не лише навчаються, а й живуть.

Для дітей-сиріт або дітей, які залишилися без піклування батьків, у кадетських корпусах СК виділяють окремі квоти.

«Сіли втрьох, почали обговорювати, які у нас плани, і вирішили погодитися», – згадує Микита. - Обрали Москву, тому що там і ближче, і краще. Це ж Москва».

Наступного дня хлопчики прокинулися о восьмій ранку і разом із бабусею «пішли по всіх інстанціях», щоб встигнути зібрати пакет документів, особиста справа.

За словами Микити, їм дали на все півтора дні. Вони «дуже боялися не встигнути і надвечір були без задніх ніг», але здали документи в термін - довідки від лікарів, відомості про успішність і шкільні досягнення. Більше місяця брати чекали на результати відбору, хвилювалися, що їх не візьмуть.

А в серпні надійшла відповідь: братів зарахували.

Наприкінці серпня 2022 року близнюки вирушили до Росії разом з іншими восьмикласниками та дев'ятикласниками з Донецької області, які, як і Микита з Денисом, подавали документи та пройшли відбір.

Усіх їх прийняли до кадетських корпусів без вступних іспитів. Автобус із підлітками, за словами однієї з батьків, супроводжувала ДПС. У Ростовській області група розділилася: частина дітей продовжила шлях до Волгограда автобусом, а частина полетіла до Москви спецбортом.

За кілька місяців після знайомства з мегаполісом та кадетським життям Денис розмістить у «Вконтаку» фотографію з головою СК Олександром Бастрикіним, який вручає йому російський паспорт. А Микита поставить на своїй сторінці статус: "Моє життя - це Росія".

Що відомо про участь Слідкому РФ у вивезенні дітей з України 

Тільки по офіційним даним Слідкому, з лютого по березень цього року, з Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей російські злочинці вивезли 323 українські дитини, з яких 181 неповнолітній є сиротою.

При цьому 78 вивезених з України дітей вже поступили в російські освітні заклади, зокрема, в академії та кадетські корпуса Слідкому РФ.

Що відомо про вивезення Росією дітей з України

Команда online.ua представила документальний проєкт «Понівечене дитинство», який розповідає про примусово депортованих до росії українських дітей.

За понад рік повномасштабної війни Україна змогла повернути менш як 400 дітей. Водночас росія заявляє, що “евакуювала” 744 тисячі українських дітей. Оскільки дипломатія з країною-агресоркою не працює, росія продовжує незаконно вивозити дітей з тимчасово окупованих територій України.

У фільмі діти та їхні батьки розповіли власні історії. Хтось з них був у полоні, когось примусово вивезли в оздоровчий табір, когось розлучили з батьками під час так званих фільтраційних заходів.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?