Російські олігархи вивели з Європи до 50 млрд доларів — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Російські олігархи вивели з Європи до 50 млрд доларів — Bloomberg

Російські олігархи вивели з Європи до 50 млрд доларів — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Російські мільярдери під тиском санкцій ЄС та з боку Володимира Путіна вивели з Європи як мінімум до 50 млрд доларів. Таким чином Кремль тисне на найбагатших росіян, щоб ті репатріювали їхні активи з країн, які він називає "недружніми".

Джерело: Bloomberg

Російські мільярдери виводять капітали з Європи

Як зазначає видання, минулого місяця акціонери United Medical Group CY Plc та MD Medical Group Investments Plc, контрольованих магнатами Ігорем Шиловим та Марком Курцером, схвалили переїзд компаній із Кіпру до Росії.

За даними Bloomberg, це збільшить загальну вартість активів, які були переведені найбагатшими росіянами з лютого 2022 року як мінімум до 50 млрд доларів.

Цей зсув руйнує багаторічну практику російських мільярдерів зберігати свої активи в Європі, використовуючи сприятливі для інвесторів правові системи, можливість отримувати дивіденди в іноземній валюті та низькі податки.

Тепер у найбагатших росіян залишається дедалі менше місць, де можна розмістити своє багатство, оскільки багато хто перебуває під санкціями США, Великої Британії чи Європи.

Зараз Росія здається меншим злом, ніж закордон, - сказала Наталія Кузнєцова, партнер компанії Business Solutions and Technologies, яка раніше працювала у Росії під брендом Deloitte.

Серед перших переїздів були сімейні активи мільярдера Андрія Гур'єва та сталеливарного магната Віктора Рашнікова зі Швейцарії та Кіпру до Росії. Інші, як, наприклад, мільярдер Ігор Алтушкін, пішли за ним пізніше.

Щоб заманити магнатів додому, Кремль використав такі стимули, як місцеві внутрішні "офшорні" зони з низькими податками, які він запровадив у 2018 році та постійно вдосконалює. Росія також підвищила вартість зберігання активів у традиційних сховищах, таких як Кіпр чи Мальта, тоді як холдинги з міжнародними активами, перереєстровані у Росії, можуть претендувати на податкові пільги, - пише видання.

До слова, не лише мільярдери переводять свої активи – інші росіяни також переводять свої активи додому. Цього року до вітчизняних "офшорних" зон переїхало 115 компаній, а всього їх стало 254, повідомив перший заступник міністра економіки Ілля Торосов на Східному економічному форумі.

США вперше передадуть Україні гроші, конфісковані в російських олігархів

За словами держсекретаря США, "ті, хто сприяв агресивній війні Путіна, мають заплатити за це".

Йдеться про 5,4 млн доларів, які планують направити на підтримку та реабілітацію ветеранів.

Читайте також:

  • Олігарх Дерипаска масово постачає найманців для армії РФ

  • Кремль змусив російських олігархів фінансувати війну проти України

  • Російський олігарх Дерипаска прогнозує відсутність грошей в РФ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?