Роскомнагляд взявся за соцмережі: створено їхній єдиний реєстр
Категорія
Світ
Дата публікації

Роскомнагляд взявся за соцмережі: створено їхній єдиний реєстр

Роскомнагляд взявся за соцмережі: створено їхній єдиний реєстр
Джерело:  online.ua

Роскомнагляд почав формувати єдиний реєстр соцмереж Росії. На даний момент в нього включені 8 ресурсів: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Likee, YouТube, "ВКонтакте" і "Однокласники".

Джерело: повідомлення на сайті Роскомнагляду.

Створення цього списку дозволить громадянам РФ скаржитися на соцмережі, якщо вони не видаляють незаконний контент або блокують доступ до контенту, який користувачі вважають законним.

За допомогою реєстру Роскомнадзор контролюватиме, як соцмережі дотримуються російського законодавства.

На сайті відомства створили спеціальний розділ із загальною інформацією про реєстр, особистим кабінетом для власників соціальних мереж, формою для звернень користувачів соцмереж та іншими сервісами.

Як працюватиме реєстр?

Тепер соцмережі повинні розміщувати свої правила, електронну форму для звернень користувачів про виявлення протиправної інформації, лічильник відвідуваності, а також щорічно публікувати звіт про розгляд звернень користувачів. При виявленні заборонених матеріалів соцмережа зобов'язана його заблокувати, в спірних ситуаціях її представники можуть звернутися в Роскомнагляд.

Нагадаємо, 1 лютого в Росії вступив в силу закон, згідно з яким соцмережі повинні самі знаходити і блокувати протиправну інформацію. За порушення їм загрожують штрафи і обмеження.

Так, відповідно до ст. 13.41 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ передбачено штраф для юридичних осіб за невидалення протиправного контенту в розмірі від 800 тис. до 4 млн руб. А в разі, якщо відбулося невидалення закликів до екстремістської діяльності, дитячої порнографії та інформації про способи виготовлення наркотиків - від 3 млн до 8 млн руб. При повторному порушенні штрафи можуть бути збільшені аж до однієї п'ятої сукупного доходу ресурсу за попередній рік, але не менше 4 млн руб.

Ще один спосіб впливу на соцмережі - блокування їх ресурсів або уповільнення швидкості доступу до них. Кілька років тому в Росії заблокували професійну соцмережу LinkedIn через невиконання вимоги про зберігання даних росіян на серверах, розташованих в Росії. З середини березня цього року Роскомнадзор сповільнював швидкість доступу до Twitter, обмеження були зняті тільки через два місяці після того, як соцмережа видалила 90% посилань, обмежити які вимагало відомство.

Читайте також:

  • ЄС озвучив попередження Путіну після "виборів" в РФ.

  • Отруєння Скрипалів: британські слідчі підозрюють ще одного працівника ГРУ РФ.

  • У Путіна відреагували на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?