Розвідка США наблизилася до розкриття таємниці походження коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка США наблизилася до розкриття таємниці походження коронавіруса

Розвідка США наблизилася до розкриття таємниці походження коронавіруса
Джерело:  online.ua

Розвідслужба США отримала секретні генетичні дані про 22 тисячі вірусів, які вивчали в лабораторії Уханьского інституту вірусології. Вони були видалені з офіційної бази китайськими чиновниками ще восени 2019 року, до офіційного спалаху пандемії. Нова інформація дозволить розкрити таємницю походження коронавіруса.

Джерело: CNN

У розвідці США сподіваються, що отримані дані дозволять точно дізнатися, чи стався витік коронавіруса з лабораторії Уханя або ж патоген передався людині від тварин в дикій природі. Відзначається, що робота по аналізу отриманих даних має бути колосальна.

Складність наразі становить те, що багато записів зроблені китайською мовою, тому американським спецслужбам треба не тільки знайти знаючих китайську фахівців, а й переконатися, що їм можна довіряти. До аналізу вже залучені суперкомп'ютери в лабораторіях Міністерства енергетики та фахівці 17 дослідних державних інститутів.

Коронавірус може мати штучне походження - які є докази

Норвезький вірусолог Біргер Серенсен і професор лондонського Університету Святого Георгія Ангус Далгліш ще в минулому році написали статтю про штучне походження коронавіруса. На думку дослідників, шиповідний, або спайк-білок, що дозволяє коронавірусу зв'язуватися з заражаємою кліткою, був змінений в ході експериментів, що проводилися в Китаї. Вони стверджують, що ряд з чотирьох амінокислот з позитивним зарядом міг бути внесений в структуру шиповидного білка лише штучно, що істотно збільшило здатність вірусу інфікувати клітини.

Тоді статтю норвезьких вірусологів піддали критиці. Вчені заявили, що структура шиповидного білка коронавіруса могла змінитися природним шляхом в процесі еволюції.

Нещодавно ж розвідка США оприлюднила інформацію, що три дослідники з китайського Інституту вірусології Ухань в листопаді 2019 сильно захворіли і навіть зверталися за допомогою в лікарню. У Штатах припускають, що пандемія коронавіруса почалася саме тоді, проте Пекін цей факт приховував.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус поки не виключає жодної версії про походження та поширення коронавіруса. При цьому в звіті місії ВООЗ, яка провела розслідування про джерело інфекції в Ухані, найбільш імовірним називали шлях передачі вірусу від людини до тварини.

Президент США Джо Байден вирішив не чекати активних дій від ВООЗ. Він доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?