Розвідка США не має сумніву в розміщенні Росією ядерної зброї у Білорусі — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка США не має сумніву в розміщенні Росією ядерної зброї у Білорусі — CNN

Розвідка США не має сумніву в розміщенні Росією ядерної зброї у Білорусі — CNN
Джерело:  online.ua

Розвідувальне управління Міністерства оборони США «не має підстав сумніватися» у заяві президента Росії Володимира Путіна про те, що Росія перемістила першу партію тактичної ядерної зброї до Білорусі.

Джерело: CNN

РФ перемістила ядерну зброю до Білорусі

У червні на Петербурзькому міжнародному економічному форумі Путін заявив, що «перші [російські] ядерні боєголовки були доставлені на територію Білорусі», додавши, що вони були розміщені там для «стримування».

Високопоставлені чиновники розвідки США сказали, що їхні аналітики «не мають підстав сумніватися» у твердженнях Путіна, а також немає підстав сумніватися, «що росіяни досягли певного успіху» у передачі зброї.

Причини своїх переконань посадовці не назвали, проте визнали, що розвідувальному співтовариству США важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових знімків.

За даними США, Росія має близько 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок, включаючи близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї.

Незрозуміло, яку частину цього арсеналу Путін збирається перемістити, а офіційні особи США та Заходу публічно не підтвердили, що будь-яка зброя була передана Білорусі.

Хто контролює ядерну зброю у Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив минулого місяця, що в умовах агресії він «без вагань» використає російську тактичну ядерну зброю, розміщену на білоруській землі.

Але високопоставлені чиновники розвідки США заявили, що не вірять, що Лукашенко матиме контроль над арсеналом. За словами офіційних осіб, він, швидше за все, буде повністю контролюватися Росією.

Представники розвідки також заявили, що вони не вірять, що переміщення зброї до Білорусі змінить глобальний ядерний ландшафт або збільшить ризик ядерного інциденту, оскільки зброя буде зберігатися на складах і контролюватиметься російськими силами.

У своїх коментарях минулого місяця Путін заявив, що решта тактичної ядерної зброї, яку Росія має намір перемістити до Білорусі, буде передана «до кінця літа або до кінця року».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?