Румунія починає перевірки сільгосптоварів із України на кордоні
Категорія
Світ
Дата публікації

Румунія починає перевірки сільгосптоварів із України на кордоні

Румунія починає перевірки сільгосптоварів із України на кордоні
Джерело:  online.ua

Румунія запроваджує на кордоні перевірок сільськогосподарських товарів, які ввозяться з України.

Джерело: Digi24

Чому Румунія запроваджує перевірки сільгосптоварів із України на кордоні

У середу, 19 квітня міністр сільського господарства Румунії Петре Деа повідомив про початок перевірки українських сільгосптоварів на кордоні.

Румунія запровадить додаткові заходи безпеки – пломбування й відстеження – для транспортних засобів, що прямують через румунську територію до третіх країн, для захисту румунських фермерів, які постали перед труднощами через наплив зерна з України.

Румунія як держава-член ЄС підтримує зусилля Європейської комісії з підтримки України перед лицем російської агресії та продовжить забезпечувати транзит зерна з цієї країни до третіх країн і традиційних торговельних маршрутів, – підкреслив міністр.

Також Румунія із середи запроваджує митний контроль для всієї агропродовольчої продукції, що надходить з України, з відбором зразків для визначення якості відповідно до європейського законодавства, а не в пункті призначення, як це було до цього часу.

Таке рішення було ухвалене у зв'язку з тим, що в іншій європейській країні було виявлено перевищення рівня пестицидів, встановленого ЄС, – зазначається в повідомленні. Про пестициди в українському зерні раніше заявляла Словаччина.

Також міністр сільського господарства Румунії звернувся до української сторони з проханням якнайшвидше обмежити експорт зернових та олійних культур до Румунії, "зважаючи на труднощі, перед якими постали румунські фермери".

Чому фермери країн ЄС протестували проти української агропродукції

Упродовж кількох місяців фермери країн ЄС протестували проти української агропродукції. Вони скаржилися, що дешеве українське зерно та інша продукція знижує ціни всередині країн, аграрії зазнають збитків, водночас склади переповненні українською продукцією.

Зрештою вже три східноєвропейські країни оголосили про призупинення експорту українського збіжжя. Водночас Європейська Комісія незадоволена такими односторонніми діями своїх членів та вважає їх неприйнятними.

Україна також зауважує, що партнери недотримують домовленостей і закликає до переговорів.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?