Саакашвілі звернувся до Байдена за невідкладною допомогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Саакашвілі звернувся до Байдена за невідкладною допомогою

Саакашвілі звернувся до Байдена за невідкладною допомогою
Джерело:  online.ua

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі написав листа у редакцію американського журналу Politico. Незадовго до публікації стан його здоров'я у в'язниці суттєво погіршився і його перевели у військовий госпіталь, після чого експрезидент погодився припинити голодування. У листі він назвав владу Грузії антидемократичною і попросив адміністрацію президента США Джо Байдена розглянути питання введення санкцій. 

Джерело: Politico

“Уряд де-факто призупинив будь-які практичні зусилля з просування по шляху до членства в НАТО — грузинський народ неодноразово заявляв про своє схвалення. Замість цього Грузія заграє з платформою „регіонального співробітництва“ з Іраном і Росією, надихаючись ідеєю викорінення західного впливу зі стратегічного регіону Південного Кавказу”, — заявив Саакашвілі.

Під час перебування Саакашвілі на посаді президента Грузії з 2004 по 2013 роки він прагнув поєднати східноєвропейську націю із Заходом і вважався символом демократичних прагнень колишніх радянських республік. Однак наприкінці свого президентства він все частіше стикався з критикою за автократичну поведінку з боку власного уряду, включаючи нібито намагання залякати політичну опозицію та випадки насильства поліції проти демонстрантів.

Тим часом у листі Саакашвілі просить Штати відкрито засудити нинішню грузинську владу за її спроби "підірвати демократію".

“США повинні відкрито засудити грузинську владу за їхні спроби підірвати демократію. Конгрес США також повинен розглянути питання про введення санкцій щодо порушників прав людини в Грузії відповідно до глобального закону Магнітського”, — написав Саакашвілі.

Саакашвілі звинувачує правлячу партію в маніпуляціях на виборах

Нагадаємо, після того, як Саакашвілі визнав поразку партії «Грузинська мрія» на виборах 2012 року, він покинув країну і деякий час працював в українському уряді. Нинішній уряд Грузії заочно засудив Саакашвілі за зловживання владою, тобто його арешт був майже безсумнівним, коли він повернувся в країну.

У своєму листі Саакашвілі звинувачує правлячу партію в маніпуляціях на виборах, репресіях проти опозиції та інших недемократичних діях — занепокоєння, яке останніми роками також висловлюють грузинські протестувальники та міжнародні спостерігачі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?