Саміт щодо "формули миру" хочуть провести до зустрічі лідерів НАТО. РФ не запросять
Категорія
Світ
Дата публікації

Саміт щодо "формули миру" хочуть провести до зустрічі лідерів НАТО. РФ не запросять

Саміт щодо "формули миру" хочуть провести до зустрічі лідерів НАТО. РФ не запросять
Джерело:  online.ua

Україна та її союзники готуються до проведення саміту щодо десятикрокової "формули миру" Києва за участі представників Бразилії, Індії та Китаю, які пропонували своє посередництво для вирішення повномасштабної війни.

Джерело: The Wall Street Journal

Саміт щодо "формули миру" хочуть провести до зустрічі лідерів НАТО

Західні дипломати, залучені до підготовки саміту миру, сподіваються провести його до зустрічі лідерів Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі, запланованої на 11-12 липня.

Місце проведення саміту поки не визначене, та публічно про намір його прийняти говорили Швеція та Данія; за інформацією WSJ, президент Франції Емманюель Макрон висловив готовність організувати захід у Парижі.

Остаточний перелік учасників саміту щодо "формули миру" невідомий, та європейські посадовці сподіваються запросити туди лідерів незахідних країн – насамперед Бразилії, Індії та Китаю, які раніше пропонували своє посередництво між Києвом та Москвою.

Один із посадовців розповів WSJ, що є сподівання на участь у саміті спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана і прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, але щодо китайського лідера Сі Цзіньпіня існує набагато менше впевненості.

Ніяких росіян, але всі інші будуть запрошені, – так європейський дипломат на умовах анонімності прокоментував планування саміту.

Що вирішила G7 під час саміту у Японії

Учасники підсумкової сесії ухвалили такі рішення:

1) усі держави повинні дотримуватися принципів Статуту ООН, в першу чергу, таких як повага до суверенітету та територіальної цілісності;

2) конфлікти необхідно вирішувати виключно мирним шляхом та на основі діалогу;

3) не допускати односторонніх спроб силою змінити статус-кво в будь-якій точці світу;

4) міжнародний порядок має ґрунтуватися на верховенстві права.

Як стверджує Ігор Жовква, президент України встиг провести двосторонні зустрічі з усіма лідерами G7 та більшістю лідерів Глобального Півдня, які брали участь у Саміті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?