Санкції ЄС підривають економіку Росії — Боррель
Категорія
Політика
Дата публікації

Санкції ЄС підривають економіку Росії — Боррель

Санкції ЄС підривають економіку Росії — Боррель
Джерело:  online.ua

Санкції Європейського Союзу підривають економіку Росії, яка скоротилася у 2022 році на 2,1%.

Джерело: Жозеп Боррель

Санкції ЄС підривають економіку Росії

За рік санкції обмежили політичні та економічні можливості РФ, «відрізавши країну від ключових ринків, збільшивши витрати на торгівлю і значно погіршивши промисловий потенціал», зазначив у новому блозі високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Боррель підкреслив, що від початку вторгнення в Україну Європейський союз уже запровадив 11 пакетів санкцій проти Росії. Окрім цього, ЄС наклав заборону на поїздки та заморозив активи понад 1500 осіб і майже 250 організацій з РФ.

Щоб зупинити війну, нам потрібно триматися курсу, – вважає представник ЄС.

Боррель написав, що російська економіка скоротилася у 2022 році на 2,1%. Так, виробництво автомобілів скоротилося на 48% порівняно з аналогічним періодом минулого року, виробництво комп’ютерів, електроніки та оптики – на 8%. Роздрібна торгівля в РФ впала на 10%, а оптова – на 17%, поінформував він.

За словами Борреля, порівняно з 2021 роком, у 2022 році було припинено 58% загального імпорту ЄС із Росії: імпорт енергетичних товарів скоротився майже на 60%, зокрема відчутно впали залізо, сталь, дорогоцінні метали та деревина. Для першого кварталу 2023 року цей показник становить понад 75%, тоді як імпорт енергетичних товарів знизився на 80%.

Загальний експорт товарів ЄС був на 52% нижчим за середньорічний показник до початку вторгнення у 2022 році. Водночас експорт європейських товарів подвійного призначення та передових технологій, необхідних Росії для виробництва зброї для війни проти України, впав на 78% у 2022 році порівняно із 2019–2021 роками, – наголосив Боррель.

ЄС шукає правові способи вилучити російські кошти

ЄС продовжує досліджувати, як можна було б використовувати понад 200 мільярдів євро із заморожених активів російського центрального банку та направити їх в Україну.

Очікується, що блок шукатиме мандат на роботу над цією політикою від лідерів ЄС, коли вони зустрінуться в Брюсселі наступного тижня, — пише видання.

Робоча група ЄС з використання заморожених російських резервів обговорювала, як збирати інформацію та оцінювати варіанти використання коштів відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

Поки члени групи не бачать жодного надійного правового шляху, який би дозволяв конфіскацію заморожених або знерухомлених активів лише на підставі того, що ці активи перебувають під обмежувальними заходами ЄС, – йдеться в висновку групи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?