Саудівська Аравія може спровокувати найбільший за останні роки дефіцит нафти — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Саудівська Аравія може спровокувати найбільший за останні роки дефіцит нафти — Bloomberg

Саудівська Аравія може спровокувати найбільший за останні роки дефіцит нафти — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Саудівська Аравія за підтримки Росії планує і надалі скорочувати обсяги видобутку нафти і цим провокувати її дефіцит на світовому ринку і, як результат, зростання цін.

Джерело: Bloomberg

Чому Саудівська Аравія скорочує видобуток нафти

За інформацією журналістів видання із посиланням на аналітиків, через плани Саудівської Аравії щодо скорочення видобутку, які знаходять підтримку Росії в рамках ОПЕК, світові ринки може чекати найбільший за останнє десятиліття дефіцит блакитного палива.

Зокрема, минулого тижня ціни на нафту марки Brent виросли до 90 доларів за барель після рішення Саудівської Аравії щодо продовження обмеження видобутку в 1млн барелів на добу до кінця поточного року.

12 вересня листопадові ф'ючерси перевищили позначку $92 за барель вперше з листопада 2022 року.

Відповідно до оприлюднених прогнозів ОПЕК, світові запаси нафти, які різко скоротилися у цьому кварталі, очікують ще більшого падіння – приблизно на 3,3 млн барелів на добу у наступні три місяці.

Якщо це буде реалізовано, це може стати найбільшим скороченням запасів принаймні з 2007 року, - йдеться у матеріалі видання.

Саудівська Аравія дотримується стратегії добровільного скорочення поставок нафти на світові ринки на 300 тис барелів на добу.

Що це означатиме для розвинених країн

Ініціатива, яку активно підтримує Росія, веде до нового інфляційного тиску.

Зокрема, у країнах Європи зростають ціни на дизильне пальне, а авіакомпанії в США вже попередили про подорожчання вартості квитків через зростання цін на пальне.

Ціни на бензин у США також наближаються до чутливої позначки у 4 долари за галон.

Цього кварталу країни ОПЕК видобували в середньому 27,4 млн барелів на добу, що приблизно на 1,8 млн менше, ніж, на думку організації, потрібно споживачам. Якщо ОПЕК збереже заявлений обсяг видобутку, до чого схиляється Ер-Ріяд, розрив між попитом і пропозицією в четвертому кварталі збільшиться майже вдвічі.

Водночас Міжнародне енергетичне агентство вважає, що світ перебуває на початку кінця ери викопного палива. Попит на нафту, природний газ і вугілля сягне піку до 2030 року, після чого піде на спад.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?