СБУ провела обшуки у УПЦ МП на Кіровоградщині
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ провела обшуки у УПЦ МП на Кіровоградщині

СБУ провела обшуки у УПЦ МП на Кіровоградщині
Джерело:  online.ua

Слідчі СБУ провели обшуки серед керівників та представників УПЦ МП у Кіровоградській області та виявили докази підтримки кремлівського окупаційного режиму.

Джерело: сайт СБУ

Що відомо про співпрацю представників УПЦ МП Кіровоградщини з представниками РФ 

Зазначається, що кілька фігурантів обшуків причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

Зокрема, обшуки проводились в Кіровоградській та Олександрійській єпархіях, а також за місцем проживання підозрюваних.

Виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів.

У їх текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. Зокрема, це:

  • ст. 110 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;

  • ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Під час досудового розслідування встановлено, що антиукраїнські матеріали активно поширювали серед священнослужителів і вірян, щоб сформувати серед них позиції, вигідні країні-агресору. Зокрема, виправдовувалася анексія Криму тощо. Автор однієї з виявлених книг – Андрій Новіков, колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до РФ. Наразі Новіков веде власний Телеграм-канал, де просуває наративи на підтримку російських окупаційних військ, дискредитацію ЗСУ та ненависть до української нації, - повідомляють представники СБУ.

Всі вилучені матеріали відправили на експертизи. Розслідування триває.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?