СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, яка завербувала силовиків і посадовців
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, яка завербувала силовиків і посадовців

СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ, яка завербувала силовиків і посадовців
Джерело:  online.ua

На території Харківської області діяло потужне шпигунське угруповання, кураторами якого були кадрові службовці ФСБ Росії - його викрили напередодні силовики Служби безпеки.

Джерело: СБУ

За офіційними даними, викриттям займалися контррозвідка, фахівці з внутрішньої безпеки й слідчі.

“Організатором мережі був колишній співробітник регіонального управління СБУ. Він звільнився зі служби у 2014 році і під час виїзду до Російської Федерації був завербований співробітниками ФСБ РФ. На виконання завдань російської спецслужби резидент створив розгалужену агентурно-інформаторську мережу, до якої залучив широке коло посадовців”, - наголосили в СБУ.

Уточнюється, що до мережі було залучено робітника СБУ Херсонщини, робітника місцевої прокуратури, представника поліції, одного з посадовців Держслужби з надзвичайних ситуацій, колишнього посадовця обласної державної адміністрації регіону.

Куратором, за інформацією спецслужб, став кадровий офіцер ФСБ РФ Віталій Король - відомий силовик, фахом якого є робота в українському напрямку. У період з 2015 до 2016 років він працював на окупованій частині Донеччини разом з ротаційною оперативною групою ФСБ, де йому дали позивний “Мангуст”.

“Оперативники та слідчі СБУ задокументували численні факти збору та передачі інформації через заздалегідь відпрацьовані ФСБ РФ закриті канали електронного зв’язку. Російську спецслужбу цікавила інформація з обмеженим доступом, яка стосувалася діяльності та особового складу регіонального управління СБУ, дані про регіональні правоохоронні структури, військові підрозділи та органи місцевого самоврядування”, - наголосили в СБУ.

Російські куратори надавали резиденту мережі грошову винагороду - щомісяця, за інформацію, яку той передавав. Під час обшуків в агента Кремля виявили комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, російську символіку, безлюч валюти (зокрема Долари США та рублі).

“Наразі резидента ФСБ РФ та його агента, співробітника СБУ, затримано відповідно до ст. 208 КПК України. Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Стосовно інших членів мережі тривають невідкладні слідчі дії, за результатами яких будуть прийняті відповідні процесуальні рішення”, - резюмувала спецслужба.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?