СБУ викрила схему продажу немовлят за кордон
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ викрила схему продажу немовлят за кордон

СБУ викрила схему продажу немовлят за кордон
Джерело:  online.ua

Силовики Служби безпеки ліквідували злочинну групу міжрегіонального рівня, які займалися продажем немовлят за кордон нібито під виглядом програми сурогатного материнства.

Джерело: СБУ

За офіційними даними, кураторами схеми стали репродуктологи з Києва. Кінцевими “отримувачами” немовлят стали іноземні громадяни.

“Зловмисники допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з громадянками України. Згодом "свої" медики офіційно засвідчували “безпліддя” дружини. А це ‒ підстава для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій. Далі – пошук кандидатки на сурогатне материнство. Як тільки жінка народжувала дитину, фіктивний шлюб розривали. І іноземець формально отримував право на вивезення дитини за кордон”, - наголосили силовики.

Така дитина разом з повним комплектом усіх необхідних документів “коштувала” для клієнта близько 60 тисяч доларів США.

Своєю чергою спецслужба викрила не тільки незаконне вивезення дітей. Через недбале ставлення медиків у центрі до обов’язків ставалися смерті новонароджених - такі випадки вже було зафіксовано.

“У межах кримінального провадження проведено обшуки у центрі репродуктивної медицини та за місцем фактичного проживання учасників схеми. У ході обшуків вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності, а також документальні докази”, - уточнили в СБУ.

Зловмисники отримали підозру в злочинах за ч. 2 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) ККУ.

“Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення причетності учасників схеми до торгівлі людьми. Заходи із викриття злочинної схеми проводились спільно зі слідчим Управлінням ГУ НП у Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури”, - резюмувала спецслужба.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?