Себастьян Курц пішов у відставку через корупційний скандал
Категорія
Світ
Дата публікації

Себастьян Курц пішов у відставку через корупційний скандал

Себастьян Курц пішов у відставку через корупційний скандал
Джерело:  online.ua

Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц подав у відставку на тлі скандалу щодо його причетності до корупції. Своє рішення він пояснив спробою захистити від скандалу свій коаліційний уряд.

Джерело: Reuters

Цей крок Курца добре сприйняли «Зелені», які є його партнерами по коаліції. Курц своїм рішенням всього на три дні випередив спеціальну сесію парламенту, на якій готувалися підтримати вотум недовіри, який змусив би його піти.

У той же час його відставка є скоріше формальним, ніж політичним питанням. Він планує залишитися лідером своєї партії, і, ймовірно, він і далі буде керувати коаліцією.

«Я хотів би поступитися дорогою, щоб вийти з глухого кута, запобігти хаосу і забезпечити стабільність», - сказав Курц в заяві для ЗМІ.

Він додав, що пропонував міністру закордонних справ Александру Шалленбергу, підтримуваному партією Курца, зайняти пост канцлера. "Зелені" незабаром дали зрозуміти, що вони згодні.

«Я вважаю, що це правильний крок для майбутньої роботи уряду», - сказав у своїй заяві лідер зелених і віце-канцлер Вернер Коглер, додавши, що у нього були «дуже конструктивні» робочі відносини з Шалленбергом, і він зустрінеться з ним у неділю.

Зірка європейських консерваторів, відомий своєю жорсткою позицією щодо імміграції, 35-річний Себастьян Курц став одним з наймолодших лідерів континенту в 2017 році, коли він сформував коаліцію з крайньою правою "Партією свободи", яка розвалилася в результаті скандалу в 2019 році. Парламент тоді прийняв рішення відсторонити його від обов'язків, але Курц виграв наступні дострокові вибори.

До цього часу Курц був безсумнівним лідером Народної партії (OVP) - він був повторно призначений в серпні з підтримкою 99,4%.

Професійний шлях Себастьяна Курца

Себастьян Курц до грудня 2017 року був міністром закордонних справ та інтеграції Австрії. Фактично, він був наймолодшим міністром закордонних справ у світі. Починаючи з 2017 року переходить на посаду голови ОБСЄ.

15 жовтня того ж року Курц перемагає на парламентських виборах, Австрійська народна партія (ÖVP), яку він очолює, отримує 61 із 183 місць у парламенті.

З 19 жовтня 2017 до 28 травня 2019, і знову з 7 січня 2020 року — Федеральний канцлер Австрії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?