Секс-скандал в університеті Карпенка-Карого: активісти звернулися із закликом до Зеленської
Категорія
Україна
Дата публікації

Секс-скандал в університеті Карпенка-Карого: активісти звернулися із закликом до Зеленської

Секс-скандал в університеті Карпенка-Карого: активісти звернулися із закликом до Зеленської
Джерело:  online.ua

Українські активісти, серед яких журналісти, діячі культури та правозахисники, звернулись до першої леді Олени Зеленської та інших представників влади країни щодо ситуації зі сексуальними домаганнями при здобутті вищої освіти. Це звернення насамперед стосується скандалу навколо кіноактора та викладача Київського національного університету імені Карпенка-Карого Володимира Талашка, якого нещодавно чимало жінок та дівчат звинуватили у домаганнях.

Джерело: "ЮрФем"

Активісти звернулись до української влади щодо ситуації з домаганнями у вишах

Підписанти просять Олену Зеленську та інших представників української влади нарешті відреагувати на ситуацію та підтримати постраждалих.

Очільника Міністерства внутрішніх справ Дениса Монастирського закликають провести неупереджене розслідування щодо сексуальних домагань в університеті, а міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та міністра освіти і науки Сергія Шкарлета – сприяти розслідуванню подібних випадків в інших закладах освіти.

Підписати звернення можна за посиланням.

"Ми хочемо звернути увагу на ситуацію з сексуальними домаганнями, з якими стикається абітурієнтство і студентство під час здобуття вищої освіти. Звернути увагу на питання запобігання сексуальним домаганням, необхідності запровадження гендерних політик та дієвих механізмів оскарження дискримінації та підтримки студентства та викладацтва, що наважуються говорити про це", - йдеться у зверненні українських активістів.

Що потрібно знати про секс-скандал в університеті Карпенка-Карого

Володимир Талашко, кіноактор та викладач Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, опинився в епіцентрі гучного секс-скандалу після того, як чимало студенток, абітурієнток і журналісток почали відверто зізнаватися, що зазнали від нього харасменту.

Що важливо розуміти, подібні випадки могли відбуватись ще з 90-х і до цього року. Не важко здогадатися, що сам викладач всі звинувачення заперечує.

Історії колишніх студенток та абітурієнток, які розповіли про домагання викладача, опублікував сценарист та кінокритик Богдан Панкрухін. Спочатку йшлося про акторок Юлію Бірзул та Вікторію Муштей.

Обидвом Талашко обіцяв сприяння у вступі, коли вони були ще підлітками. Вони розповідають, що Талашко запрошував їх до себе додому, а потім починав цілувати та схиляти до сексу. Обидвом дівчатам удалося припинити домагання.

Після публікації цих історій більше дівчат почали писати Панкрухіну та розповідати про домагання. Вони казали, що Талашко просив їх закусити губу та підняти ногу, оголитися, чіплявся, роздягав, цілував, брав за талію, запрошував до себе додому або пропонував підвезти на машині. Богдан Панкрухін також отримав свідчення, що «залицяння» до абітурієнток не припинились дотепер.

Про домагання Талашка також розповіла журналістка "Громадського радіо" Ірина Сампан.

 "Переді мною сидить народний артист Володимир Талашко. Всі знають його за роллю у фільмі Бикова "В бой идут одни старики". Це був 2018 рік. Після цього інтерв'ю він запросить мене додому показати свої фотографії зі зйомок "для інтерв'ю", нагороди, потім наллє якоїсь наливки і почне домагатися. За декілька хвилин я вилечу з його квартири, закрию рота і ніколи нікому про це не скажу. Ну, я так думала", — зізналася журналістка у соціальних мережах.

Допис Ірини Сампан про домагання Володимира Талашка (фото - скриншот)

Не стала мовчати й відома українська журналістка та телеведуча Яніна Соколова, випускниця університету Карпенко-Карого.

"Талашко такий там не один. Коли я вступала до вишу, один із педагогів мав і до мене схожі спроби, які відбувалися під дією на нього оковитої. Так, педагоги у виші періодично п‘ють і на індивідуальних заняттях проявляють свою хтивість, знаючи, що жінки мовчатимуть. Бо хто вони — народні, а хто ці, “інагородні”. Я категорично давала відворот метрам, але пам‘ять це тримає. І накладає відбиток на подальше життя", —розповіла телеведуча.

Яніна Соколава прокоментувала секс-скандал навколо Талашка (фото - скриншот)

Сам актор Володимир Талашко всі звинувачення відкидає.

"Роздягав? Цілував? Такого не було. Не пам'ятаю, не знаю. Якогось спілкування інтимного не було", - заявив нещодавно Талашко журналістам.

Викладач не заперечує, що іноді студенти під час репетицій бували у нього вдома, але все відбувалось у рамках пристойності.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?