Сенат Чехії вимагає негайно розірвати договір про дружбу з РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Сенат Чехії вимагає негайно розірвати договір про дружбу з РФ

Сенат Чехії вимагає негайно розірвати договір про дружбу з РФ
Джерело:  online.ua

22 квітня Сенат Чехії у своїй новій резолюції почав вимагати негайно розірвати договір про дружбу та співпрацю з Росією, назвавши вибухи на військових складах у Врбетіце актом державного тероризму. Окрім того,чеські сенатори закликають залишити в країні лише одного дипломата РФ.

Джерело:  ČTK

Що відомо про резолюцію Сенату Чехії щодо розриву договору про дружбу з РФ

Цей документ підтримали 67 сенаторів з 72 присутніх, які описали атаку як "акт державного тероризму проти країни-члена ЄС, відтак і всього Європейського союзу".

Окрім того, чеські сенатори рекомендують уряду країни винести це питання на розгляд Ради безпеки ООН, а також органів НАТО і ЄС, та попросити про підтримку.

"Сенатори також закликають уряд опублікувати якнайбільше інформації з розслідування вибухів у Врбетіце, наскільки це дозволяє таємниця слідства, щоб запобігти поширенню дезінформації", - йдеться в повідомленні видання.

Чехія поставила ультиматум Росії щодо дипломатів

21 квітня новий глава Міністерства закордонних справ Чехії Якуб Кулганек оголосив послу РФ Олександру Змєєвському, що, якщо офіційна Москва не прийме назад усіх 20 висланих дипломатів, то Прага скоротить кількість дипломатів в російському посольстві.

"Реакція Росії була непропорційною і паралізувала наше посольство. Сьогодні я протестував проти цієї акції. Я оголосив послу наступне: у Російській Федерації є час до завтрашнього полудня, щоб пустити чеських дипломатів назад в Москву. Якщо вони не зможуть повернутися в Москву, я вирішу скоротити кількість дипломатів в російському посольстві, щоб вона відповідала посольству Чехії в Москві... Російсько-чеські відносини вступили в надзвичайно складну стадію, і я не радий цьому. Ви всі знаєте, що ми вислали 18 дипломатів", - наголосив глава МЗС Чехії.

Як Кремль відреагував на ультиматум Чехії щодо дипломатів

Офіційна Москва заявила, що "розмови з Росією у стилістиці вимог є безперспективними".

"Саме сьогодні у посланні президент Путін казав про безперспективність розмов з нами у стилістиці вимог", - заявив незмінний речник Кремля Дмитро Пєсков.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?