Сенат Польщі ухвалив потужну резолюцію на підтримку України
Категорія
Політика
Дата публікації

Сенат Польщі ухвалив потужну резолюцію на підтримку України

Сенат Польщі ухвалив потужну резолюцію на підтримку України
Джерело:  online.ua

Комісія із закордонних справ і ЄС Сенату Польщі прийняла резолюцію на підтримку України на тлі загрози з боку Росії. Документ схвалили одноголосно. У ньому міститься заклик до НАТО і Євросоюза запобігти воєнній ескалації та війні.

Джерело: Укрінформ

Резолюція на підтримку України була прийнята на спеціальному засіданні комісії. У ньому брав участь посол України в Польщі Андрій Дещиця. Голова комісії Богдан Кліх назвав прийняття документа вкрай необхідним, з огляду на "незрозуміле рішення більшості Сейму, який відмовився прийняти резолюцію по блокуванню російського газопроводу" Північний потік-2 ".

Резолюція Польщі на підтримку України - що вона передбачає

У документі говориться, що Росія зосереджує війська біля кордонів України, а також підсилює мілітаризацію окупованого Криму, про підвищену активність російського флоту в Чорному морі, де всупереч міжнародному праву команда російського президента Володимира Путіна оголосила блокаду Керченської протоки.

У резолюції зазначено, що діяльність Росії є загрозою для безпеки і черговою спробою поставити під сумнів принцип непорушності кордонів в Європі. Сенатори нагадали, що російська агресія проти України призвела вже до більш ніж 13 тисячам жертв серед військових і цивільних. Вони закликають подальші спроби ескалації Росією напруги інтерпретувати як "продовження стратегії дестабілізації Європи".

Комісія Сенату Польщі закликала Росію припинити подальшу ескалацію і дестабілізацію в регіоні та звернулася до лідерів країн НАТО з вимогою почати консультації відповідно до 4-ї статті Вашингтонського договору (проведення консультацій з приводу загрози територіальній цілісності - ред.).

"Тільки тверда позиція країн ЄС і НАТО може запобігти воєнній ескалацій і війні", - йдеться в резолюції.

Що відбувається на кордонах України з боку Росії

  • Рівень військової загрози з боку Росії високий, в даний час до кордонів прибули додаткові сили і загальна чисельність військових РФ досягає вже 103 тисяч осіб.

  • У ЗСУ допускають, що Росія направить до українських кордонів ще 9-10 батальйонно-тактичних груп і загальна чисельність буде 110 тисяч військових РФ.

  • Тільки протягом останніх  днів в Чорне море увійшли чотири російські бойові кораблі - "Кандопога", "Олександр Остраковський", "Калінінград" і "Корольов". Ці бойові кораблі належать до класу десантних і кожен з них може десантировать до 10 танків або бронемашин і 340 морських піхотинців.

  • Росія не приховує, що в Криму розміщена угруповання 58 загальновійськової армії, яка там проходить навчання із застосуванням танків Т-72Б3. Всього в Крим перекинуто вже 42 тисячі військовослужбовців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?