Сейшели: чому у найбільш вакцинованій країні світу почався спалах COVID-19
Категорія
Світ
Дата публікації

Сейшели: чому у найбільш вакцинованій країні світу почався спалах COVID-19

Сейшели: чому у найбільш вакцинованій країні світу почався спалах COVID-19
Джерело:  online.ua

Журналісти звернули увагу на те, що на Сейшельських островах проти коронавірусу вакцинували більше людей на душу населення, ніж у будь-якій іншій країні світу. Попри це кількість нових випадків COVID-19 на Cейшелах продовжує невпинно та стрімко зростати. Чому ж вакцинація не врятувала 100-тисячне населення країни від нового спалаху коронавірусу?

Джерело: "ВВС Україна"

Яка наразі ситуація з COVID-19 на Сейшельських островах

Згідно з останніми даними, в минулому місяці кількість нових випадків була стабільною та становила близько 50 на день, однак до середини травня цей показник збільшився у 8 разів - до 400.

Міністерство охорони здоров'я країни не приховує той факт, що близько третини хворих повністю вакциновані, проте це їх не врятувало.

Журналістів здивувало це спостереження, адже в інших країнах з високою часткою вакцинованих зберігається інша тенденція - там кількість нових випадків захворювання почала зменшуватися.

Які вакцини використовують на Сейшелах

Місцевих жителів почали вакцинувати препаратом Sinopharm, який виробляють у Китаї.

Згодом щеплення проводили Covishield - це локальна назва вакцини Oxford-AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія).

Окрім того, на Сейшелах також використовували скандальну російську вакцину "Супутник-V". Скільки людей отримали "Супутник-V" - наразі ніхто відповісти не може.

"Але ми точно знаємо, що близько двох третин тих, хто захворів після вакцинації, мали легкі симптоми або не мали симптомів взагалі", - заявив комісар охорони здоров'я країни доктор Джуд Гедеон.

Що важливо розуміти, понад 70% населення Сейшелах отримали хоча б одну дозу вакцини, а 63% були повністю вакциновані.

Чи міг виникнути новий спалах через низьку ефективність вакцин

ВООЗ повідомля, що препарат Sinopharm має ефективність 79% проти симптоматичної інфекції, проте очільник китайського Центру з контролю та профілактики захворювань Джордж Гау все-таки сумнівається в ефективності китайських вакцин.

"Нам треба вирішити проблему, яка полягає в тому, що наявні вакцини не мають високого ступеню захисту", - заявив він нещодавно.

Окрім того, чимало питань залишається щодо ефективності вакцини AstraZeneca проти південноафриканського варіанту, що стрімко поширюється на Сейшелах.

За словами вчених, останній препарат недостатньо ефективний для запобігання легкого та помірного перебігу хвороби.

Варто зазначити, що ВООЗ поки не закінчив оцінку скандальної вакцини "Супутник-V",тому про неї взагалі важко щось сказати.

Чи не занадто швидко скасували обмеження на Сейшелах

Місцева влада припускає, що стрімкий ріст кількості хворих може бути результатом розвитку економічної активності.

Йдеться про те, що у березні поточного року коронавірусні обмеження послабили, відкрили школи та ресторани.

Окрім того, місцеві жителі, які отримали одну або обидві дози вакцини, здається, дуже швидко розслабилися й забули про важливі обмеження, які ніхто не скасовував.

Варто зазначити, що на початку травня на Сейшелах знову закрили школи, бари, ресторани і магазини, щоб зупинити спалах коронавірусу.

Журналісти припускають, що новий спалах COVID-19 спровокували туристи

Ні для кого не секрет, що Сейшельські Острови справді залежать від туризму. Так, у 2019 році Сейшели відвідали майже 400 тисяч іноземних гостей. Після тотального локдауну туризм знову почав набирати оберти.

Вкінці березня місцева влада заявила, що туристи не повинні сидіти на карантині. Вже в квітні 2021 року сюди на відпочинок завітали 14 тисяч людей - набагато більше, ніж у березні. Однак уряд стверджує, що туристи не винні у новому спалаху хвороби.

"У нас немає доказів того, що саме туристи є джерелом нових інфекцій на островах", - наголосив доктор Гедеон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?