Шанси людства врятуватися від глобальної кліматичної катастрофи оцінили в один відсоток
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Шанси людства врятуватися від глобальної кліматичної катастрофи оцінили в один відсоток

Шанси людства врятуватися від глобальної кліматичної катастрофи оцінили в один відсоток
Джерело:  online.ua

Людство неспроможне врятуватися від руйнівних наслідків глобального потепління. До таких висновків дійшли фахівці аналітичного центру Chatham House.

Джерело: Chatham House.

У доповіді організації зазначається, що за нинішньої швидкості скорочення викидів вуглецю шанс уникнути подальших катастрофічних наслідків мізерно малий.

Дослідники оцінили представлені державами національні плани із декарбонізації та визнали їх неефективними для досягнення цілей Паризької угоди. На думку аналітиків, навіть за умови їх виконання, запобігання зростанню середньої температури вище 1,5 градуса Цельсія відносно доіндустріального рівня неможливе - ймовірність такого результату менша одного відсотка. Зупинити нагрівання повітря на позначці в два градуси Цельсія теж практично нереально - шанс на успіх менше п'яти відсотків. Якщо ж країни відступлять від цілей щодо викидів, експерти не виключають зростання середньої температури вище п'яти градусів Цельсія.

Наслідки глобального потепління

Зазначається, що при недостатньому стримуванні кліматичної кризи людство відчує її катастрофічні наслідки вже в найближчі 20-30 років. Засуха майже на третину скоротить урожай основних сільськогосподарських культур і посилить продовольчу кризу. Крім того, почастішають лісові пожежі, повені, урагани та інші природні катаклізми, які змусять людей мігрувати до більш безпечних районів. Аналітики вважають, що значно зросте і смертність – більше людей буде вмирати від аномально високих температур, нестачі їжі, води та неприйнятних гігієнічних умов.

І все-таки надія в жителів планети є. Прискорити темпи декарбонізації, на думку Chatham House, допоможуть амбітні плани урядів, які передбачають збільшення інвестицій у безвуглецеві технології – відновлювану енергетику, системи уловлювання та зберігання викидів, відновлення природних екосистем тощо. Це дозволить зробити чисту енергію дешевшою та зменшити шкідливий вплив на клімат до 2030 року.

Читайте також:

  • Перша країна в світі зіткнулася з масштабним голодом через зміни клімату.

  • ООН попередила про стрімке погіршення ситуації з кліматом.

  • Зникнення міст, посухи і лісові пожежі – експерти дали прогноз щодо зміни клімату в України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?