Зникнення міст, посухи і лісові пожежі – експерти дали прогноз щодо зміни клімату в України
Категорія
Україна
Дата публікації

Зникнення міст, посухи і лісові пожежі – експерти дали прогноз щодо зміни клімату в України

Зникнення міст, посухи і лісові пожежі –  експерти дали прогноз щодо зміни клімату в України
Джерело:  online.ua

Стрімке підвищення температури повітря, зникнення цілих міст, посухи і лісові пожежі - такі негативні явища чекають Україну в найближчі 30 років. Якщо продовжуватиметься наявна тенденція з погодою, через відсутність води південні області країни стануть непридатними для ведення сільського господарства.

Джерело: “Факти”.

Такий проноз зробила директор Центру екологічного консалтингу та аудиту Оксана Волоско-Демків.

Якщо й надалі в українських містах знищуватимуться зелені зони на користь забудови, то це неминуче призведе до зникнення цілих міст, впевнена експертка.

"Вони стануть просто непридатними для життя, інфраструктура не витримуватиме, а люди намагатимуться звідти виїхати, в основному через дефіцит та якість води. Безконтрольне пробивання артезіанських свердловин – величезна проблема, і вже є ознаки перехресного забруднення водоносних горизонтів", розповіла вона.

Потерпатиме Україна і від численних пожеж, після яких потрібне тривале відновлення.

Однак в разі адаптації людей до змін клімату, його наслідки можуть бути не такими руйнівними.

Еколог назвала такі важливі методи пристосування до змін клімату як запровадження найкращих технологій у с/г щодо використання хімікатів, пестицидів, обробітку землі, лісозахисних смуг, сівозмін, попередження розширення площі пісків, щодо заборони розорювання земель, які потрапляють у зони посух.

"На місці деградованих електростанцій можна ставити вітряки, сонячні станції, але не на родючих землях. А в містах – створювати зелені зони та парки, а не бездумно забудовувати висотками", – вважає вона.

Подальше підвищення температури повітря

В Україні в найближчі роки ставатиме спекотніше. Про це каже завідувачка відділу прикладної метрології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

“Проте всі сценарії прогнозують подальше підвищення температури повітря. До середини століття середня за рік температура може зрости десь на 1,5 градуса, відносно 1981-2020 років а якщо говорити до кінця століття – то навіть на понад 3 градуси. А за сценаріїв, які не передбачають заходів з адаптації, ці зміни можуть бути ще більшими. Якщо до цього часу ми говорили, що більший ріст був характерний для зими і літа, надалі температура може суттєво зростатиме ще й восени”, – прогнозує кліматологиня.

Тож українцям варто чекати збільшення літнього сезону і теплого періоду, а також зменшення тривалості опалювального сезону. Водночас кількість опадів майже не зміниться, однак холодний період може стати більш вологим, а теплий – посушливим.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?