Перша країна в світі зіткнулася з масштабним голодом через зміни клімату
Категорія
Світ
Дата публікації

Перша країна в світі зіткнулася з масштабним голодом через зміни клімату

Перша країна в світі зіткнулася з масштабним голодом через зміни клімату
Джерело:  online.ua

Мадагаскар опинився на межі катастрофічного голоду через чотирирічну посухи, яка виникла в зв'язку зі змінами клімату. Десятки тисяч людей вже не мають доступу до їжі - їм доводиться їсти сарану і листя кактусів. В ООН попереджають, що екологічна катастрофа, яка призвела до голоду на Мадагаскарі, тільки починається.

Джерело: пресслужба ООН

Засуха, що виникла на Мадагаскарі - найсильніша за останні 40 років. Через відсутність дощів люди вже кілька років поспіль залишаються без врожаю. Тисячам сімей доводиться харчуватися комахами, щоб вижити.

За оцінками ООН, жертвами змін клімату на Мадагаскарі стали вже 30 тисяч осіб. Вони відчувають найвищий міжнародно визнаний рівень відсутності продовольчої безпеки - п'ятий рівень. В ООН попереджають, що це число може різко зрости, оскільки країна вступає в черговий неврожайний сезон.

Координатор програми ООН в Мадагаскарі Ісса Саного підкреслює, що в більшості південних районів Мадагаскару вже оголосили надзвичайну ситуацію через недоїдання. Зокрема, в місті Амбоасарі-Атсімо близько 75% людей страждають від недоїдання, а 14 тисяч вже знаходяться на межі голоду. Місцеві жителі масово продають свої будинки заради отримання грошей на їжу. Але ціни на продукти дуже високі, тому людям місяцями доводиться їсти кактуси, листя диких квітів і сарану.

"Це безпрецедентно. Ці люди не зробили нічого, щоб внести свій внесок у зміну клімату. Вони не спалюють викопне паливо ... Проте вони несуть на собі основний тягар зміни клімату", - коментує те, що відбувається на Мадагаскарі, Шеллі Такрав з Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Причина голоду на Мадагаскарі - зміна клімату

На Мадагаскарі часто виникають посухи, але експерти вважають, що нинішня криза безпосередньо пов'язана зі зміною клімату.

"Ця ситуація - не через війну або конфлікт, а через зміни клімату. Багато в чому це можна розглядати як дуже потужний аргумент для людей, щоб вони змінили свій спосіб життя", - попереджають в ООН.

За даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, на даний момент в світі на межі голоду знаходиться 41 мільйон людей, що майже в два рази більше, ніж в 2019 році. А в чотирьох країнах світу - в Мадагаскарі, а також в Ефіопії, Південному Судані та Ємені - від голоду вже страждають 584 тисяч осіб. Експерти прогнозують, що вже до жовтня ця цифра може збільшитися вдвічі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?